Vinst över Polen gav gruppseger

Sveriges herrlandslag hämtade sig snabbt efter debaclet mot Argentina i tisdags och vann över Polen när gruppspelet i VM avslutades på torsdagen inför ett fullsatt Scandinavium, 11 606 åskådare, i Göteborg. Segersiffrorna skrevs till 24-21 efter 14-12 i paus.

Resultatet betyder gruppseger för Sverige, och avancemang till huvudrundan tillsammans med Polen och Argentina. Och alla tre lagen tar med sig var sin seger, d.v.s 2 poäng. För motståndet svarar de tre främsta i parallellgruppen C – Danmark, Kroatien och Serbien . Huvudrundan avgörs i Malmö och Lund 22, 23 och 25 januari.
Sverige spelar alla sina tre matcher i Malmö.

I de övriga matcherna i Sveriges grupp vann Sydkorea över Slovakien med 31-26 och Argentina över Chile med 35-25.

I ett kokande Scandinavium blev Sverige-Polen en riktig rysare, en tät match, med två täta och hårdföra försvar där man inte lät motståndaranfallen komma igenom. Sverige dock i ledningen hela matchen. Vid några tillfällen var det lika, 1-1, 2-2, 3-3, 4-4, 10-10 och 11-11. I övrigt var det svenskt i ledningen hela tiden.

Här matchens målbild (Polens siffror först): 0-1, 1-1, 2-2 (4 minuter), 3-3, 4-4, 5-7 (12), 6-10, 10-10 (20), 11-11, 11-14, 12-14 (paus), 16-18, (42), 17-20, 20-22 (50), 21-23 (55 minuter) fram till slutsignalens 21-24.

Chile            5      0      1      4       117-167     1

Polen, Sverige och Argentina till huvudrundan, övriga till spel i President´s Cup, Sydkorea till spel om platserna 13-16, Slovakien till spel om platserna 17-20 och Chile till spel om platserna 21-.24.

Ställningen i de övriga grupperna inför avslutningen var:

Grupp A (spelplats: Kristianstad och Lund): Frankrike leder på 8 poäng före Spanien 8 (dessa två klara för huvudrundan), Tyskland 4, Egypten 2, Tunisien 2 och Bahrain 0 poäng.

Grupp B (spelplats Norrköping och Linköping): Island leder på 8 poäng före Ungern 6, Norge 6 (dessa tre klara för huvudrundan), Österrike 2, Japan 2 och Brasilien 0 poäng.

Grupp C (spelplats Malmö och Lund): Danmark leder på 8 poäng före Kroatien 7, Serbien 5 (dessa tre till huvudrundan), Algeriet 2, Rumänien 2 och Australien 0 poäng.

Lag 1-3 i varje grupp till huvudrundan, övriga till spel i President´s Cup. Lag 4 till spel om platserna 13-16, lag 5 till spel om platserna 17-20 och lag 6 till spel om platserna 21-.24.

Skribent: Johan