Sverige föll mot Danmark

Inför en fullsatt Malmö Arena, 11 587 åskådare, vann Danmark över Sverige med 27-24 (17-11) i det skandinaviska derbyt i sista omgången av huvudrundan i VM. Sverige möter Frankrike i ena semifinalen kl. 18.00 på fredag i Malmö Arena. Danmark tar sig an Spanien i den andra semifinalen kl. 20.30 i Kristianstad Arena.

I Sveriges grupp besegrade Kroatien tidigare på kvällen Polen med 28-24 och Serbien besegrade Argentina med 26-25.

I parallellgruppen 1 vann Frankrike över Island med 34-28 och Spanien över Ungern med 30-24. Vilket innebär att Frankrike vinner gruppen på 9 poäng före Spanien 9, Island 4, Ungern 4, Norge 2 och Tyskland 2 poäng.

Detta gör att placeringsmatcherna blir:
Plats 5-6: Island-Kroatien
Plats 7-8: Ungern-Polen
Plats 9-10: Norge-Serbien
Plats 11-12: Tyskland-Argentina

Frågan var om matchen Sverige-Danmark skulle bli blågul eller rödvit. Den blev klart rödvit. Kim Andersson tumskadad och Oscar Carlén mer eller mindre indisponibel på grund av en knäskada han fick i matchen mot Kroatien. Han sparades till den viktigare semifinalen på fredag.

Och efter ett tag fick Dalibor Doder en smäll så han låg groggy på planen en bra stund – och vacklade därifrån. Och satt resten av matchen på bänken.

Allt detta klarade inte Sverige. De tunga skotten från vänsterspelarna Andersson och Carlén saknades märkbart, även om Kim Ekdahl Du Rietz dunkade in några riktiga ?rökare?. Kul att se. Fem mål från hans sida, och bäste målskytt i Sverige.

Mattias Andersson vaktade det svenska målet. Och kan inte lastas för förlusten. Vi räknade till 14 räddningar. Niklas Landin Jacobsen i det danska målet var strålande och motade de flesta av de svenska skotten som kom inom målramen.

Priset till matchens lirare gick till Danmark Mikkel Hansen, femmålsskytt denna gång. Han vållade svenska försvaret våldsamma problem.

Matchen började bra för Sverige. 1-0 satt i danska nätet redan efter 30 sekunder. Sedan följdes lagen åt till 7-7 efter 15 minuter och 9-9 efter 21. Sedan drog Danmark ifrån direkt till 13-9, en ledning som Sverige sedan aldrig kunde ta in.

Här matchens målbild (Danmarks siffror först): 0-1, 1-1, 3-2 (5 minuter), 7-5 (12), 7-7 (15), 9-9 (21), 13-9 (26), 17-11 (paus), 20-13 (35), 22-15 (40), 23-16 (45), 25-18 (50), och 26-21 (55 minuter) till slutsignalens 27-24.

– Det var svårt för oss att förbereda inför den här matchen, när vi visste att Sverige saknade sina båda niometersskyttar. Men det var en bra och utmärkt publik som stöttade oss! menade danske förbundskaptenen Ulrik Wilbek på presskonferensen.

Staffan Olsson gratulerade Danmark till segern och sade:
– Vi var inte riktigt med i första halvlek. Sedan spelade vi mer offensivt. Och det blev klart bättre än i första.

Inför den kommande semifinalen menade han:
– Frankrike är bra, och vi måste spela på vår högsta nivå för att ha en chans. Jag ser fram emot att spela mot dem.

Och Robert Arrhenius höll med:
– Vi måste spela mycket bättre om vi skall vinna semifinalen.

Sveriges målskyttar: Kim Ekdahl Du Rietz (Lugi) 5, Niclas Ekberg (Köpenhamn) 4 (1 straff), Jonas Larholm (Aalborg) 3, Fredrik Larsson 3, Mattias Gustafsson (TuS N-Lübbecke) 2, Robert Arrhenius (Aragon) 2, Tobias Karlsson (Flensburg-Handewitt) 2, Jonas Källman (Ciudad Real) 1, Dalibor Doder (Minden) 1, Fredrik Petersen (Bjerringebro/Silkeborg) 1(straff).

Priset till matchens lirare: Mikkel Hansen, Danmark.
Bäste målskytt i Danmark: Lars Christiansen 6 (2 straffar).

Argentina          5       1       0       4       117-139        2

Danmark och Sverige till semifinalerna, Kroatien till spel om platserna 5-6, Polen till spel om platserna 7-8, Serbien till spel om platserna 9-10 och Argentina till spel om platserna 11-12.

Skribent: Johan