Wikegård – Linköping missar slutspelet

:expekt-logo:Hur slutar vinterns Elitserie? Expekts Niklas Wikegård har gjort sitt val – och han tror inte på Linköping. – Magnus Johansson måste göra sin bästa säsong i karriären om LHC ska bli bland de åtta bästa, men för mig är detta inte ett slutspelslag.

Äntligen startar elitserien efter veckor av harvande i träningshallar. Kvaliteten och karaktären kommer fram nu när det är allvar. Träningsmatcherna räknar jag helt enkelt inte. Vilka är lättstressade? Vilka pallar trycket?

Lag som Timrå, Brynäs, Modo, Frölunda och Linköping behöver en bra start av olika anledningar.Jag sticker ut hakan en del i min tabell för säsongen. Linköping tror jag helt enkelt inte på denna säsong.

Innan nedsläpp ger jag också min syn i en till krönika på avgörandet bland topplagen; vilka har de bästa slutspelskvaliteterna och vad avgör var SM-guldet hamnar? Det avhandlar jag härnäst.

Häng med på hockeyfesten hela säsongen med mig hos :Expekt:.

Kolla in premiäroddsen

Här är Niklas Wikegårds elitserietabell 2010/2011:

1 – HV 71
Det är något riktigt häftigt med HV 71, att man har den där monotona klassen som alla toppklubbar har. Alla vill ju spela i HV. Man har en trevlig stad, en fin arena, en bra organisation, och man är framför allt framgångsrika och har en bra ekonomi. HV har inga problem att fylla luckorna som uppstår. HV är helt klart det lag  och den klubb som gör alla sakerna rätt i hockeysverige nu och är min tabelletta.

2 – Färjestad
Alla pratar om Färjestads mäktiga satsning, men ärligt talat hade jag själv kunnat klara av det där på krogen, sitta och peka på vilka spelare jag skulle vilja ha. Nu ser paketet helt klart starkt ut i Färjestad igen och det finns massa kunnande på isen. Mitt enda frågetecken är: farten. Finns den i spelet?

3 – Djurgården
Djurgården har en kontinuitet i laget och stommen finns kvar. DIF är hack i häl på HV att göra rätt saker på utbildningssidan med en tydlig spelidé. Klarar man pressen denna säsong? Wesslau och Ridderwall var oväntade stjärnor på målvaktssidan förra säsongen. Nu förväntar sig alla nya storverk mellan stolparna.

4 – Skellefteå
Det finns en trygghet i klubben, även om Skellefteå är rätt ny som elitserieklubb. Bra linje. Lagets spel bygger på fart, och Joacim Eriksson och Andreas Hadelöv utkämpar en vass kamp på målvaktssidan. Ett topp-4-lag i min bok.

5 – Frölunda
Mer eller mindre samma trupp som den gångna säsongen. Jag är rätt osäker på målaktssidan med Johan Holmqvist i en upp och ned-roll. Backsidan ser helt okej ut, men man har lite övertro på gamla pjäser som Pebben Axelsson och Joel Lundqvist. Fågel eller fisk? Frölunda känns enormt svårbedömt. Femma, men med ett stort frågetecken efter sig i mina papper.

6 – Timrå
Timrå får ett lyft med Perra Johnsson och Classe Eriksson som tränare. De kommer att lyfta hela organisationen i Timrå. Magnus Åkerlund tror jag blir en stabil förstemålvakt och backarna är bra. Om laget är skadefritt jämfört med tidigare säsongers skadeelände blir Timrå bättre än väntat. Finska förstakedjan med Pärssinen, Pikkarainen och Hirschovits blir vass.

7 – Brynäs
Tränaren Niklas Czarnecki behövde en halv säsong innan han blev varm i kläderna i elitserien. Nu finns det en röd linje i Brynäs och organisationen har Micke Sundlöv och grabbarna satt bra. Backsidan ser spännande ut och forwardsmässigt ska de unga killar som kommit upp fortsätta utvecklas. Björn Bjurling är en bra elitseriemålvakt och Brynäs bli bättre än sjua om målvaktssidan fungerar.

8 – Modo
Modo känns aningen bättre än vad folk i allmänhet tippar och tror. Tuomas Tarkki är en bra keeper som kan ge många extrapoäng. Frågan är om bäst före-datumen har gått ut på sina håll, men Modo har en bra backsida och detta kan banne mig  bli en roligare säsong än många tror för Öviks stolthet.

————————————————————————-

9 – Linköping
Jag gillar tränaren Hans Särkijärvi. Det är en genombra människa, som ger spelarna förtroende och tränar dem grundligt och bra. Backsidan ser stabil ut, men forwardsmässigt saknas det en del. Hlavac och Hlinka, men sedan? Lite för svagt framåt helt enkelt och uppbackningen runt brister. Magnus Johansson måste göra sin bästa säsong i karriären om LHC ska bli bland de åtta bästa, men för mig är detta inte ett slutspelslag.

10 – Luleå
Jag blir inte imponerad när jag kollar in Luleås trupp. Tränarna får jobba hårt i 55 matcher för att få detta att rulla. Man vill ha en matchvinnare som kan fixa extrapoängen som avgör. Luleå har ett överflöd av hårt jobbande gnuggare, men inga spetslirare. Laget har levt på norrbottniskt jävlar-anamma tidigare, men får det tufft denna vinter.

————————————————————————–

11 – Södertälje
Det finns ruggigt mycket attityd i SSK, men också en bristande kompetens. Backsidan ser halvhyfsad ut, inte mer. Forwardsen jobbar stenhårt, men ingen bryter mönstren. Linus Videll kanske kan göra det, men det räcker inte på långa vägar. Det blir kvalserien igen för SSK.

12 – AIK
Det är jätteviktigt att AIK är tillbaka i elitserien. Med ett färskt konkurshot hängande över sig har man värvat det man har råd med. AIK kommer till spel med ett antal tredje- och fjärdefemmor i laget och man har inte råd med misstag eller bristande inställning för att kunna ta poäng. AIK hamnar i kvalserien, men väl där kan man hänga kvar och fortsätta bygga.

Spela på Elitserien med Expekt!