Valet 2022 odds & vem vinner riksdagsvalet

Spela på valet – oddsen och favoriternaDen 9 september i år är det ännu en gång dags för svenskarna att gå till valurnorna. Valet i Sverige 2018 närmar sig, och enligt opinionsmätningarna kommer det bli ett jämnt lopp mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i toppen.

Att spela på politiska händelser blir allt mer vanligt, och flera av de stora bettingsajterna erbjuder odds på det svenska riksdagsvalet 2018. Massvis av olika odds online erbjuds – allt från vilket parti som vinner valet till vilka partier som kommer bilda koalition. Här hos oss på Odds Online hittar du de bästa oddsen online på valet 2018!

Vinnaroddsen – Vem vinner valet 2022?

Valet i Sverige, och vem som vinner, är alltid en het debatt under valåren. I år har valrörelsen varit extremt välbevakad, och många tror att det kommer bli problematiskt för någon koalition att bilda regering efter valet.

Hur valet kommer sluta är ovisst, och kommer vara det ända tills alla röster är räknade i september. Enligt vinnaroddsen är det dock Socialdemokraterna som är favoriter till att bli Sveriges största parti, tätt följda av Sverigedemokraterna. Hos Unibet ser vinnaroddsen ut enligt följande:

Parti med flest rösterOdds
Socialdemokraterna1,75
Sverigedemokraterna1,80
Moderaterna6,00
Centerpartiet301,00
Vänsterpartiet501,00
Liberalerna1001,00
Miljöpartiet1001,00
Kristdemokraterna1501,00

Odds hämtade från Unibet 25/7 2018 

Spela på riksdagsvalet hos Unibet >

Spela på valet 2022

Spela på vem som vinner valet 2018 kan du göra på de flesta stora bettingsajterna online. Hos exempelvis Bethard och LeoVegas hittar du odds på vem som vinner valet, vilka partier som kommer bilda regering, och mycket mer.

 • 100% bonus upp till 2000 kr
 • Omsättningskrav 6x, minsta odds 1,40
 • Läs mer om Unibet
 • Välj bonusen som passar dig
 • Nya erbjudanden, tävlingar & kampanjer varje vecka
 • Live streaming i högklass
 • 100% bonus upp till 1000 kr
 • Omsättningskrav 4x, minsta odds 1,80
 • Läs mer om Bethard
 • Stort oddsutbud
 • Zlatans spelbolag
 • Live streaming
 • 100% bonus upp till 2000 kr
 • Omsättningskrav 8x, minsta odds 1,80
 • Läs mer om LeoVegas
 • Kom igång snabbt med Bankidentifikation..
 • Experter på betting i mobilen.
 • Trevliga kampanjer att ta del av
18+ År - Regler & Villkor gäller, stödlinjen.se. Erbjudandet gäller nya spelare som registrerat sig från 1 Jan 2019 och framåt. Min. insättning 100 kr. 8x omsättningskrav till min odds 1.80. Bonusen är giltig i 60 dagar.
 • Ingen välkomstbonus
 • Inga omsättningskrav
 • Läs mer om ScandiBet
 • Stort oddsutbud
 • Konkurrenskraftiga odds
 • Trevlig bettingupplevelse

För att kunna placera att kvalificerat spel på riksdagsvalet och vem som kommer vinna, lönar det sig givetvis att läsa på fakta. Det finns gott om statistik och opinionsmätningar som gjorts inför valet, som ger tydliga indikationer på hur valet kan komma att sluta.

Prognosen för partierna i Riksdagsvalet

Valet 2018 ser ut att kunna bli knepigt, då det antagligen kommer bli svårt för något av partierna att bilda regering. Enligt de prognoser som tagits fram enligt valet är Sverigedemokraterna på god väg att bli det största partiet i Sverige efter valet. SD har gått förbi Moderaterna i mätningarna, vilket innebär att det är SD och Socialdemokraterna som ser ut att få flest röster i valet.

Socialdemokraterna har tappat rejält den senaste tiden – på bara ett halvår tappade man 4,3 procentenheter under 2018. Många av deras väljare har istället vänt sig till Sverigedemokraterna, som ökat kraftigt under de senaste månaderna.
Ser man till de partier som ligger sämst till enligt opinionsmätningarna, så är det framförallt Kristdemokraterna som ligger illa till. I Novus partiundersökning från juni 2018 är de nere på bara 2,9% av rösterna, vilket är under gränsen för platser i riksdagen. Även Miljöpartiet ligger illa till i mätningarna, och hamnade på 4,5% av rösterna i samma mätning.

Så ser regeringen ut inför valet

Regeringen under mandatperioden 2014-2018 har bestått av en koalitions- och minoritetsregering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I valet fick de tre rödgröna partierna (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet) det största politiska blocket. Oppositionspartierna under de senaste fyra åren varit Alliansen (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna) samt Sverigedemokraterna.

Datumet för valet i Sverige 2022

I Sverige sker det allmänna valet till riksdagen alltid den andra söndagen i september vart fjärde år. Under 2018 infaller den andra söndagen i september den 9e, och det är alltså då valet kommer äga rum.

Det finns dock andra alternativ till att rösta förutom att göra det på valdagen. Förtidsröstningen till valet 2018 kommer börja den 22 augusti, och man har då möjlighet att förtidsrösta fram till valdagen den 9 september.

Så fungerar Riksdagsvalet i Sverige

I Sverige sker det allmänna valet till riksdagen den andra söndagen i september varje år. Alla svenska medborgare som fyllt 18 år senast på valdagen och är eller har varit folkbokförda i landet har rösträtt i valet. Under valet röstar man till både riksdagen, landstings- och kommunsfullmäktige.

Valmyndigheten är den centrala förvaltningsmyndigheten, och de ansvarar för genomförandet av valen. Det är också valmyndigheten som framställer röstlängder och röstkort, samt fördelar mandaten mellan partierna.

Så går röstningen till

För att få rösta måste man vara med i en röstlängd, och de listorna upprättas 30 dagar innan valet. Innan valdagen får alla som finns med i de olika distriktens röstlängder ut röstkort, där det bland annat står vilken lokal man ska gå till för att rösta.

På valdagen ska väljarna gå till vallokalen de har tilldelats, som i vanliga fall håller öppet 08:00 till 20:00. I vallokalerna finns det skärmar att ställa sig bakom, så att man kan stoppa ner sina valsedlar i kuverten i avskildhet.

Har man inte möjlighet att ta sig till en vallokal på valdagen finns det också andra alternativ. Bland annat kan du poströsta om du vistas utomlands när valet äger rum, eller så kan du rösta på utlandsmyndigheter.

Mandatfördelning i Riksdagsvalet

I riksdagen finns det totalt 349 mandatplatser, och de fördelas enligt resultatet i valet. Huvudregeln är att ett parti måste få minst 4% av rösterna i valet för att komma in i riksdagen. Det svenska valet är proportionellt, vilket innebär att antalet platser ett parti får i riksdagen är proportionerligt till hur antalet röster partiet fått i valet.