Ha vinterkängorna redo – första snön faller den 22 november

Med två isande långa vintrar bakom oss är det troligen många som skulle välkomna en något mildare vinter i år. Den hittills varma hösten ger hopp åt frysande svenskar, i år infaller vintern nämligen senare än i fjol enligt Betsson, som tagit fram odds på när de första snödropparna faller och när vintern gör sitt intåg i våra storstäder. Enligt oddsen faller den första Stockholmssnön 22 november, men vintern väntar ända till 8 december.?

?När dygnsmedeltemperaturen är 0,0°C eller lägre fem dygn i följd, säger vi att vintern anlände det första av dessa dygn.? Så definierar SMHI vinterns ankomst och har tagit fram ett genomsnittligt datum för vintern från den senaste normalperioden. Men med tanke på den milda hösten har Betsson nu justerat SMHI:s värde i bedömningen av när vintern och första snön infaller.

SMHI:s prognos:  / Betssons odds:
Stockholm – 6 december / Stockholm – 8 december  
Göteborg – 27 december /  Göteborg – 29 december
Malmö – 7 januari      / Malmö – 8 januari

? Hösten har varit mildare i år, vilket vi tar med oss när vi sätter odds. Temperaturerna har lett till att folk väntar med att köpa årets vinterkläder, men Stockholmare kan få det riktigt kallt om öronen om de inte hunnit klä på sig innan tredje advent – då är vi säkra på att vintern är här, säger Thomas Bertilsson på Betsson.

Skribent: Johan

Skriven den 9 november, 2011