Politik: Spelarna går åt vänster

Det råder återigen jämvikt mellan regeringsalternativen Alliansen och de rödgröna inför valet 2010. Inte sedan december 2008 har Alliansen legat efter i spelarnas bedömning men nu går flödet av insatser i huvudsak i de rödgrönas riktning. De båda alternativen spelas till oddset 1,90 för vinst.

Spelet mellan regeringsalternativen sattes i september 2006 där konstellationen S+V+Mp omedelbart tog ledningen för att behålla denna till december 2008.

Alliansen har sedan dess haft ett grepp om utvecklingen med det lägsta oddset 1,75 mot det rödgrönas 2,10 som noterades under september och inledningen av oktober 2009.

Ett odds är ett pris på en sannolikhet. I praktiken går det till så att bookmakerns sätter ett pris utifrån en kombination av matematik, statistik och omvärldsinformation.

Sedan anpassas priset av spelarnas samlade kunskap och analys. Om priset är lägre än förväntad avkastning (alltså utlovad återbetalning multiplicerat med sannolikhet), så kommer människor att satsa pengar.

Ju fler som spelar, desto mer stiger priset, till dess att det når en jämvikt: spelarnas samlade bedömning av vad som kommer hända.

Spela på valet hos :Ladbrokes: