Speedway-VM

Det finns två olika former av VM i Speedway dels en individuell VM-tävling som består av ett antal deltävlingar samt en årlig VM-tävling i lag som avgörs under en vecka varje år.

Individuella Speedway-VM

Den första individuella tävlingen i Speedway-VM vanns av en Australiensare vid namn Lionel Vann Praag. Tävlingen avgjordes i London 1936 på Wembley Stadium, som idag är England nationalarena i fotboll och Europas näst största arena. Med andra ord har mästerskapet varit med ett bra tag även om Speedwaysporten inte är så stort internationellt, om man jämför med många andra sporter.

Olika upplägg av det individuella Speedway-VM

VM i Speedway har haft olika upplägg genom åren och avgjorts på olika sätt. Fram till 1994 avgjordes sporten genom en race som förarna fick kvalificera sig till. Efter 1994 så ändrade man upplägget och VM-tävlingen fick namnet FIM Speedway Grand Prix.

I det nya upplägget i av Speedway-VM, eller FIM Speedway Grand Prix som det numera heter, avgörs mästerskapet genom totalt nio GP-tävlingar. Tävlingarna är allt som oftast placerade i Europe men sedan säsongen 2012 kör man även ett lopp i Nya Zeeland.

Den individuella VM-serien består av 16 förare, 8 från säsongen innan, 7 som kvalar in på ranking samt att inför varje GP-tävling utses en förare till ett wild card.

Så avgörs en GP-tävling i Speedway-VM

Ett GP-lopp består av totalt 23 heat inklusive semifinaler och final. Ett heat består av fyra förare där vinnaren av ett heat får tre poäng, tvåan två poäng, trean ett poäng och fyran noll poäng. Undantaget är finalen då poängen dubblas. Till de två semifinalerna går de åtta förare som har samlat ihop mest poäng under grundomgångens 20 heat, där varje förare tävlar i fem heat. De innebär att en förare kan samla ihop maximalt 24 poäng under en GP-tävling.

I en GP-tävling gäller det för förarna att samla ihop så många poäng som möjligt under heaten. Efter en GP-tävling kommer de poäng som förarna har samlat ihop under heaten i tävlingen att summeras med den totala poängen i VM-serien. Det innebär att varje heat är av stor vikt för förarnas position i VM. Den förare som sedan har samlat ihop mest poäng under säsongens GP-tävlingar kommer att vinna VM-titeln.

Vinnarodds för individuella Speedway-VM 2012

*oddsen är hämtade från Betsson

Greg Hancock – 4.00

Tomasz Gollob – 7.00
Jaroslaw Hampel – 8.00
Nicki Pedersen – 4.00
Jason Crump – 6.00
Chris Holder – 6.00
Andreas Jonsson – 30.00
Emil Sajfutdinov – 35.00
Fredrik Lindgren – 50.00
Antonio Lindbäck – 70.00
Kenneth Bjerre – 150.00
Hans Andersen – 250.00
Chris Harris – 250.00
Bjarne Pedersen – 250.00
Peter Ljung – 250.00

Speedway-VM i lag

Den första VM-deltävlingen arrangerade under 1960-talet och tävlingen går av stapeln under en vecka varje år. Då ska åtta nationer, med fem förare i varje lag och land, tävla om den åtråvärda titeln.

Lagen delas in i två semifinalmöten med fyra lag i varje semifinal. I semifinalen kommer en förare från varje lag och land att tävla i de 25 heat, med fyra förare i varje heat. Det lag som plockar hem flest poäng respektive semifinal avancerar till finalen. Laget som har tagit minst poäng i semifinalerna får lämna tävlingen medan tvåan och trean från respektive semifinal möts i en så kallad ?race-off? och får ytterligare en chans att nå finalen. Från ?race-off? går topp två vidare till finalen där det ska avgöras vilka av de fyra återstående lagen som tar hem guld-, silver- och bronsmedaljen.

Vinnarodds för lag-VM i Speedway 2012

*oddsen är hämtade från Betsson

Polen – 2.70
Sverige –  2.70
Australien – 2.95
Danmark – 7.75
Ryssland – 50.00
Storbrittanien – 100.00
USA – 200.00
Tjeckien – 250.00
Tyskland – 250.00
Något av de andra länderna – 250.00

Kända svenska profiler i Speedway-VM

Den största Svenska profilen i Speedway-VM är Tony Rickardsson som har tagit hela sex individuella och tre VM-guld i lag. Han belönades bland annat med Bragdguldet 1999 och Jerringpriset 2005 för sina prestationer inom sporten. En annan svensk profil inom VM-tävlingarna i Speedway var Ove Fundin som under åten 1956 och 1967 tog fem individuella guld. Det innebär att Tony Rickardsson delar förstaplatsen med Ivan Mauger om antalet individuella VM-titlar och med Fundin på en tredje plats.