DIF och Bajen åker ur!

”Jag tror personligen att ÖIS kniper kvalplatsen efter en heroisk upphämtning och att det osannolika händer. Djurgården och Hammarby åker ur! Hur otroligt det än låter?”


VM-kval, Champions League, säsongsupptakter i de stora europeiska ligorna i all ära. Denna vecka tar Återblicken ett stadigt grepp om Allsvenskan och kampen för överlevnad.

Du håller kanske på ett av de inblandade lagen i botten av Allsvenskan 2009.

Sex lag är iblandade, men bara tre av dessa kommer vara klara för nästa säsongs Allsvenskan när serien spelat klart om nio omgångar.

Håller du på Örgryte tillhör du en skara supporters som förmodligen mår bästa av de sex lagens fans just nu. Efter att ha varit hopplöst efter och uträknade av alla har klassiska ÖIS börjat närma sig de övriga lagen med stormsteg.

Efter två raka segrar mot Malmö FF och BP har man nu vittring och även om läget ännu är kritiskt skulle jag inte bli ett dugg förvånad om ÖIS åtminstone når kvalplatsen.

Varför? Jo, därför att man fått spelare som bidragit till stabilitet och framförallt, Markus Allbäck och Alvaro Santos har börjat leverera! Slår man dessutom Halmstad efter uppehållet, då är man med på allvar.

För laget ovanför ÖIS, Djurgården, ser det tyngre ut och om jag höll på DIF skulle jag vara mycket orolig idag. Visst har man, likt ÖIS, fått ordning på defensiven i de senaste omgångarna men vem ska göra målen?

Tre poäng framför ligger Hammarby. Ett lag nu sparkat tränaren Tony Gustavsson och som hoppas på en effekt som allt som oftast brukar utebli. Har dessutom tappat alldeles för många spelare de senaste säsongerna. Med andra ord råder kaos i Bajen. Inte direkt ett gynnsamt läge att gå in i en allsvensk bottenstrid i.

Men de tre bottenlagen har under hösten fått ett par räddningsplankor att hoppas på.

Trettondeplacerade Gais har bjudit på fin fotboll under hela säsongen men poängen har uteblivit. 7 poäng på de tre senaste antyder dock att Gais är på gång att lyfta.

Då ser läget desto mer bekymmersamt ut i Halmstad och Brommapojkarna.

Halmstadfansen har redan börjat ropa på Janne Anderssons avgång och 2 x 0-4 mot Häcken och Trelleborg lovar förstås inte gott. Dessutom har laget otroliga problem att producera.

Brommapojkarna inledde säsongen starkt men har dragits in i bottenstriden mot slutet. Och det ser onekligen ut som om experterna som tippade Allsvenskan innan säsongen kommer att få rätt.

En sak talar dock för BP. Laget spelar tillsammans med Gais bättre fotboll än de övriga i dagsläget.

Hur går det då?

Jag tror personligen att ÖIS kniper kvalplatsen efter en heroisk upphämtning och att det osannolika händer. Djurgården och Hammarby åker ur! Hur otroligt det än låter?