JVM slut men het hockeyvår väntar

Det blev inget JVM-guld för Sverige i år heller. Trots stora förhoppningar var det återigen Kanada som drog det längst strået och tog hem den stora hockeynationens femte raka guld.  På traditionellt kanadensiskt maner var Kanada som bäst när det gällde som mest, och de darriga framträdandena i gruppspelet (mot USA) och semifinalen mot Ryssland var ett minne blott.

Kanske hade resultatet blivit ett annat om inte Kanada fått sitt tidiga ledningsmål, som gav råg i ryggen och framförallt tände alla cylindrar hos den fanatiska storpubliken. Kanada vann som bekant till slut med 5-1 efter två mål i öppen kasse, och segern var rättvis trots att Sverige vann skotten.

Stor svensk irritation

Eftersnacket handlade dock inte uteslutande om resultatet, nej istället var det de fyra pååkningarna på Jacob Markström som diskuterades. Totalt fick Kanada en tvåminuterare för de tilltagen, och irritationen var av förståeliga skäl stor i det svenska lägret.

Med tanke på den svenska ineffektiviteten i power play hade ett eller ett par numerära överlägen kanske inte betytt så mycket, men visst kändes det märkligt att kanadensarna inte åkte på fler utvisningar, speciellt som man innan turneringen deklarerat nolltolerans mot just sådana tilltag.

En het hockeyvår väntar

JVM är hur som helst över för den här gången och Sverige har nu två raka silver, och nästa år kommer laget förmodligen att vara ännu bättre. Då kanske det är dags för ett efterlängtat guld igen.

Här hemma har både SHL och Hockeyallsvenskan rullat på och dramatiken är stor i bägge serierna. Blickar vi framåt kommer vi, precis som ifjol, att få uppleva en ytterst spännande kvalserie i vår.

I Elitserien slåss framförallt jumbon Södertälje, den negativa överraskningen MODO, Djurgården och Timrå om att undvika de två kvalserieplatserna. Dessutom lever Brynäs och Rögle, ettan och tvåan i fjolårets kvalserie, farligt. Brynäs lär dock kunna blicka uppåt i tabellen med Jacob Markström tillbaka i målet, värre kan det då gå för Rögle som kommer få jobba oerhört hårt för att hålla två lag bakom sig.

Håller Rögle undan?

Trots allt talar nog mycket för att Rögle kommer spela kvalserien framåt vårkanten, förmodligen tillsammans med Södertälje. Men räkna med en stenhård kamp ända in på mållinjen. I kvalserien väntar mycket tufft motstånd för de Elitserielag som tvingas kvala.

Leksand och AIK ser ut att knipa två av platserna och höstens succé Växjö Lakers utmanas nu av Mora som återigen fått ordning på spelet och närmar sig med stormsteg. Hur det än går har vi en hel del mycket spännande hockey att se fram emot de närmaste månaderna. Hoppas vi bjuds på lika frejdig hockey som vi fått uppleva under några veckor med Småkronorna!