Småkronorna bättre än någonsin?

Det är känslan efter att ha bevittnat förra årets JVM i Tjeckien, där Småkronorna blev två och var ytterst när guldet, och de tre inledande matcherna i årets JVM-turnering borta i Kanada. I fjol var förväntningarna inte speciellt höga på ett lag som slog ur underläge. Sverige radade dock upp den ena stormatchen efter den andra och tillslut stod man där i finalen mot ett tungt favorittippat Kanada som man visserligen slagit i gruppspelet, men som på sedvanligt kanadensiskt vis bara hade ett mål i turneringen, nämligen guld.

Att Sverige skulle ordna en förlängning i finalen och bara vara ett suddenmål från guldmedaljen var det få som trodde. Nu blev det som bekant silver, Sveriges bästa insats sedan 1996, men Småkronorna visade att man på allvar tagit stora steg i utvecklingen. En utveckling som fortsatt under året och som samtidigt gjort att förhoppningar om en framskjuten placering förbytts till förväntningar om en finalplats, minst! För så bra är Sverige, även om marginalerna är små i toppen.

Dagens lag innehåller flera stora profiler som garanterat kommer uppleva framgångsrika karriärer i både landslag och klubblag. Den enda idag ordinarie NHL-liraren Oscar Möller, Los Angeles Kings, har redan visat klass även om målskyttet inte lossnat (två stolpskott senast mot Lettland). Möller är visserligen längst karriärmässigt, men frågan är om inte målvakten Jacob Markström, samt backparet Victor Hedman och Erik Karlsson kommer bli ännu vassare om ett eller ett par år. Just Karlsson påminner faktiskt en hel del om Nicklas Lidström och anses redan nu kunna fylla en offensiv roll i det Ottawa han är draftad av.

Glöm inte heller bort Timrås supertalang Magnus Pääjärvi-Svensson, som har allt som krävs för att bli en framtida storspelare borta i NHL, Skellefteås skicklige back David Rundblad, samt Västerås vasse forward Michael Backlund som är en av de ledande spelarna i årets upplaga av Småkronorna. Spelet som Sverige visat upp hittills har varit mycket sevärt och inte speciellt ”svenskt”. Eller de traditionella svenska värdena kombineras snarare av Småkronornas lite osvenska vinnarskallar som kanske, kanske kan det leda till ett mycket efterlängtat andra JVM-guld.

Hur det än går för Sverige i Kanada kan vi redan nu slå fast att svensk hockey går en mycket ljus framtid till mötes. I tider där Tre Kronor debatteras för sina mindre lyckade resultat, skänker Småkronorna hopp om stora svenska framgångar, både individuellt men framförallt i stora turneringar som OS, World Cup och i viss mån VM. Kanske kommer årets upplaga av Småkronorna om några år rentav kommas ihåg som den bästa någonsin? Men då krävs förstås ett JVM-guld!

Gott Nytt År!