Statistiken talar för Leksand och AIK

Så var det återigen dags för spännande och oviss kvalseriehockey. Serien som alltid bjuder på stor dramatik och ibland också en del ordentliga överraskningar, som i fjol då Rögle helt otippat tog steget upp i Elitserien. För många fans är det just kvalserien och inte SM-slutspelet som får hjärtat att slå lite extra under våren.

I går blev det sista av de sex lagen klara då överraskningslaget Växjö Lakers slog ut den ännu större överraskningen Almtuna i den sista och helt avgörande playoffmatchen i Växjö Ishall. Lakers gör nu sin första kvalserie någonsin och lär knappast upprepa Rögles bedrift från ifjol. Men en och annan skalp lär smålänningarna ta. Räkna också med att det inte är sista gången Växjö spelar kval till Elitserien. Klubben har satsat målmedvetet och slutmålet är inte kvalserien.

Om Växjö kan spela avslappnat i kvalserien gäller det motsatta för Rögle och Södertälje. Båda lagen har allt att förlora och kommer dessutom att vara jagade i varje enskild match. Därför kan det mycket väl bli så att någon av dessa båda klubbar, eller bägge, spelar Allsvensk hockey till hösten.

Statistiken talar för lagen underifrån

Historiskt sett ser det inte bra ut för de båda Elitserielagen. Inte sedan säsongen 2002/03 klarade sig bägge lagen från den högsta serien kvar, efter det har det under fyra av säsongerna kommit upp ett lag från Hockeyallsvenskan och säsongen 2005/06 åkte faktiskt både Södertälje och Leksand ur Elitserien.

07/08 åkte Mora ur – ersattes av Rögle
06/07 åkte Malmö ur – ersattes av Södertälje
05/06 åkte Södertälje och Leksand ur – ersattes av Malmö och Skellefteå
04/05 åkte Malmö ur – ersattes av Leksand
03/04 åkte Leksand ur – ersattes av Mora
02/03 klarade sig både Brynäs och Linköping kvar

Just denna statistik gör också kvalserien så intressant. Inget lag går säkert och detta innebär att alla matcher blir intensiva och spännande. Och årets upplaga lär inte blir annorlunda, snarare tvärtom. På förhand känns nämligen kvalserien 2008/09 väldigt oviss. Elitserielagen Rögle och Södertälje känns inte som några givna favoriter och Leksand och AIK har ett mycket bra läge att ta sig upp igen.

Västerås och Växjö Lakers kommer inte kunna utmana om de två första platserna redan i år, men lagen blir med stor sannolikhet att räkna med ordentligt de närmaste åren.

Hur det än går kan vi se fram emot tio omgångar med härlig kvalseriehockey, ett perfekt komplement till slutspelsbataljerna en division upp!