United tar hem Premier League

Efter Manchester Uniteds rekord i går, nollan i elva matcher, är det läge för en analys av vårens upplösning i Premier League. Trots att det ännu återstår många omgångar i Premier League och att toppstriden är jämnare än på länge kommer Sir Alex och hans kära Manchester United ändå stå där som mästare när slutsignalen ljuder på KC Stadium i Hull i slutet av maj.

Anledningen är enkel: United är ligans mest välbalanserade lag.

I förra veckan rapporterades det om en spelgalen britt som satsade en halv miljon hos :Ladbrokes: på att United kommer ta hem ligan i vår. Men hur galet det en låter, är pengarna förmodligen ganska väl investerade. För det mesta talar faktiskt för United igen.

Klubben har den bäst balanserade truppen, dels mellan talang och rutin, men framförallt när det gäller olika spelartyper. Sir Alex är förmodligen världens bästa lagbyggare och har återigen satt ihop ett komplett fotbollslag, där bredden i truppen är lika imponerande som spetskompetensen.

Uniteds främsta utmanare, Liverpool och Chelsea, kommer att sätta ordentlig press på United under våren. Men hela vägen räcker de inte.

Torres för ensam
Liverpool har hyllats av många under den första halvan av säsongen men när United nu har tryckt gaspedalen i botten är det upp till bevis för Rafa Benitez och co. Även om Pool precis som United har en mycket solid defensiv saknar Benitez den offensiva kraft som Ferguson förfogar över, vilket kanske inte ger sig uttryck i målskillnaden lika mycket som i det faktum att United på senare tid vinner täta matcher medan Liverpool spelar oavgjort. United har helt enkelt fler matchvinnartyper än Liverpool.

Chelsea måste göra skitjobbet
Nere i sydvästra delarna av London sitter rutinerade Luis Felipe Scolari och laddar för den avgörande kampen i vår. Men det är någonting som inte riktigt stämmer för Chelsea i år. Hemma på Stamford Bridge var man länge helt oslagbara, men så hände något. I skrivande stund ligger Chelsea bara sjua i tabellen över spelade hemmamatcher.

I fallet Chelsea är dock problemet lite mer svåranalyserat än med Liverpool. För det är inte klassen på de offensiva spelarna som Chelsea saknar. Chelsea har, precis som United, en imponerande trupp, både defensivt och offensivt. Skillnaden är däremot, utan att ha några vetenskapliga belägg, två stycken.

1: Uniteds spelare är löpvilligare, framförallt i djupledsspelet.
2: Uniteds trupp innehåller fler spelare som är benägna att jobba för varandra.

Med andra ord. Liverpool kommer inte hålla på grund av en för svag offensiv och Chelsea på grund av att truppen inte har tillräckligt många spelare som är beredda att ta det offensiva skitjobbet!

**********
Med all respekt för Aston Villa och Arsenal. Det blir inget ligaguld i år. Däremot ska kampen om Champions Leagueplatserna bli högst intressant att följa. Lika nödja som Villa lär vara om man kommer topp fyra, lika missnöjda lär Arsenal vara om man missar!