Dags för avgörande VM-kvalmatcher

Fotbolls-VM 2010 i Sydafrika

23 nationer är klara för Fotbolls-VM i Sydafrika i sommar. Nu ska de nio sista lagen kvalificera sig, vilket innebär massor av spännande kvalmatcher med attraktiva odds den kommande veckan.

Vi börjar med playoffspelet i Europakvalet. Fyra dubbelmöten där allt står på spel. Klassiskt hemma/borta där mål på bortaplan är extra mycket värt.

Ryssland störst favoriter i Europakvalet

Den största favoriten i Europakvalets fyra playoffmatcher är Ryssland. Under lördagen tar man emot ett Slovenien som slår ur underläge. Det mesta talar förstås för att ryssarna vinner den första matchen på hemmaplan klart.

I Dublin spelas en mycket intressant match mellan ett Irland på uppgång och ett Frankrike som inte är vad man en gång varit. Räkna med ett heltaggat hemmalag och ett taktiskt spelande bortalag. Luktar målsnålt.

Grekland imponerade inte i sin kvalgrupp medan Ukraina knep andraplatsen före Kroatien. En mycket svårttippad match som mycket väl kan sluta oavgjord.

Den på förhand mest intressanta matchen spelas i Lissabon. Portugal, som till slut lyckades pressa sig förbi Sverige, möter Europas kanske mest spännande lag i Bosnien & Hercegovina. Portugal är favoriter, men se upp med Bosniens många matchvinnare!

Ryssland – Slovenien
Irland – Frankrike
Grekland – Ukraina
Portugal – Bosnien & Hercegovina

Kan Costa Rica hämta sig?

Det är den stora frågan inför kvalmötet med den sydamerikanska femman Uruguay. Costa Rica var i VM ända fram till att USA kvitterade till 2-2 på övertid i den sista kvalmatchen. Ett mål som skickade Honduras till VM i stället för Costa Rica.

Costa Rica – Uruguay

Fördel Kamerun, Algeriet och Tunisien

I det afrikanska kvalet är Elfenbenskusten och Ghana redan VM-klara vilket innebär att matcherna i grupp D och E inte gäller någonting.

Det gör däremot matcherna i övriga grupper. I grupp A toppar Kamerun tabellen 1 poäng före Gabon. Båda lagen spelar borta, Kamerun i Marocko och Gabon i Togo.

I grupp B har Tunisien greppet, två poäng före Nigeria. Även här spelar utmanarlagen borta. Nigeria möter Kenya och Tunisien ställs mot Moçambique.

Grupp C toppas av Algeriet som jagas av Egypten. Tre poäng skiljer lagen åt, men då man möts i Egypten kan allt hända. Seger är ett måste för hemmalaget medan Algeriet klarar avancemang med ett oavgjort resultat.)

(poäng inom parantes, gruppvinnarna vidare)

Grupp A
Marocko (3p) – Kamerun (10p)
Togo (5p) – Gabon (9p)

Grupp B
Moçambique (4p) – Tunisien (11p)
Kenya (3p) – Nigeria (9p)

Grupp C
Rwanda (1p) – Zambia (4p)
Egypten (10p) – Algeriet (13p)

En kvalmatch i skymundan

Den har inte fått speciellt stor uppmärksamhet, men i helgen blir antingen Nya Zeeland eller Bahrain VM-klara. Nya Zeeland har fördel av hemmaplan och går vidare vid vinst då det första mötet i Bahrain slutade 0-0. Men oddsen på matchen är jämt fördelade.

Nya Zeeland – Bahrain

VM-klara nationer

Sydafrika (värdland)
Argentina
Brasilien
Chile
Paraguay
USA
Mexico
Honduras
Danmark
Tyskland
Holland
Slovakien
Schweiz
England
Italien
Serbien
Spanien
Australien
Nordkorea
Sydkorea
Japan
Elfenbenskusten
Ghana