Europatipset 24/9 – analyser, spelförslag & speltips

  • Ingen välkomstbonus
  • Inga omsättningskrav
  • Läs mer om Svenska Spel
  • Svenska statens spelbolag
  • Många trevliga spelprodukter som Stryktipset
  • Spela tryggt och säkert
Europatipset - speltips, analyser & spelförslag

Elva matcher från kvalet mot Europa League tar plats på torsdagens Europatips och visst ser en del favoriter ut att streckas lite väl högt för sitt eget bästa. Innan vi tittar till den turneringen ska en match vardera från Ligacupen och Europeiska Supercupen avhandlas. Häng med mot 13 rätt!

Spelstopp: 18:59

Till Europatipset

1. Bayern München – Sevilla 2

Champions League-mästarna Bayern München inledde sin säsong i fredags med ett stormöte mot Schalke 04. Det gick väl hyfsat. De rödklädda pulveriserade stackars Schalke med 8-0 och visade att de blir att räkna med även denna säsong. Sané fick starta och kunde också hitta målet i sin tävlingsdebut. Den prestationen har inte gått det svenska folket förbi och ettan streckas stenhårt. Det är dock en match som ska spelas på neutral plan i Budapest och Sevilla är inga duvungar. När spanjorerna tog hem Europa League besegrade de lag som Inter och Manchester United. Under Lopeteguis ledning kommer Sevilla ligga lågt och satsa på omställningar samt fasta situationer. Tvåan, som gott och väl är under tio procent, är ett måstetecken att få med, även om det bör garderas rejält.

2. Bristol City – Aston Villa 2

Det är fortfarande tidigt att säga men Aston Villa kan ha gjort årets värvning inom engelsk fotboll. Emiliano Martínez visade under sommaren med Arsenal vilken otrolig målvakt det är och i premiären för sin nya klubb räddade argentinaren en straff när Villa vann med 1-0. Det är inte alls omöjligt att Dean Smith spelar honom, och flera av de andra stjärnorna, även i LIgacupen. Det är en tävling Birmingham-klubben tar allvarligt på vilket fjolårets finalplats vittnar om. Bristol City har vunnit samtliga sina fyra tävlingsmatcher under september men här slår de ur underläge. Trolig tvåa.

3. Djurgården – Cluj 2

Djurgården har tagit sig till den tredje kvalomgången mot Europa League genom att besegra Europa FC från Gibraltar hemma på Tele2. Det var dock en urusel insats från Blåränderna som till sist vann med 2-1 efter att Europa hade fått ett rött kort och dessutom missat straff. Spelar DIF på samma nivå här kommer det bli slakt. Cluj var ytterst nära att ta sig ett steg till i Champions League-kvalet men föll mot Dinamo Zagreb på straffar. I ligan har gästerna inlett med tio poäng på fyra omgångar. Lirare som Omrani och Itu kommer åsamka mycket skada på darriga djurgårdare. Håller sig tvåan runt 55 procent är det bara att spika på.

4. Malmö FF – Lokomotiva Zagreb 1

Malmö FF brukar vara en maktfaktor på hemmaplan i Europaspel och ställs ut som jättefavoriter mot Lokomotiva Zagreb från Kroatien. Det är befogat. Visserligen har MFF inte vunnit på fyra raka i Allsvenskan men 1-1 senast mot IFK Norrköping kom efter en på det stora hela fin insats. Lokomotiva är denna säsong ett av de sämre lagen i det kroatiska finrummet. Ligaspelet har inletts med fyra poäng på fem omgångar och i Champions League-kvalet blev det respass efter 0-1 mot Rapid Wien på hemmaplan. En match där Lokomotiva var rejält utspelade. Ettan ska hållas som väldigt trolig, som vanligt när Malmö är i farten i Europa.

5. Rosenborg – Alanyaspor 2

Alanyaspor stod för en makalös säsong i fjol då de slutade femma i den turkiska ligan och gick hela vägen till final i den inhemska cupen. Det gör att laget från turistorten Alanya nu ska spela Europafotboll för första gången någonsin. Gästerna har en mycket spännande trupp där nyförvärven Adam Bareiro och Davidson har glänst i inledningen av säsongen. Rosenborg har inte många spelare alls som har glänst och de vitsvarta är inte bättre än fyra i Eliteserien. Spelare för spelare är faktiskt Hareides mannar, även om den gamle Malmö-tränaren hoppas på Alanyaspors ovana vid att möta nordiska lag. Bra värde på tvåan och då är det från höger vi ska börja strecka. 

6. Willem II – Rangers 2

Rangers gjorde det väldigt bra i Europa League förra säsongen då de tog sig hela vägen till åttondelsfinal där Bayer Leverkusen blev för svåra. Nu hoppas Gerrard på ännu ett äventyr på kontinenten. Morelos, Hagi och Kent har fått sällskap av nye Itten på topp och bakåt styr den svenska landslagsmannen Filip Helander. Ett stabilt lag. Willem II gjorde det mycket bra i fjol och var femma i Eredivisie när ligan avbröts. Även laget från Tilburg har en svensk mittback i Sebastian Holmén som är mycket viktig för detta lag. Känslan är att han och hans försvarskollegor kommer få att göra här. Rangers ska hållas något högre och med X2 är vi hemma.

7. St. Gallen – AEK Athen 2

St. Gallen utmanade Young Boys nästan hela vägen in i mål i den schweiziska ligan. Till slut blev det en andraplats för Gallen som därmed alltså kom före Basel. Inte så illa pinkat. Sedan dess har Hefti gått till just Young Boys medan Itten numer befinner sig i Rangers. Två tunga avbräck, speciellt den sistnämnda som var lagets bästa målskytt förra säsongen med 19 baljor i ligaspelet. AEK Athen har däremot värvat friskt och ser starka ut. Grekerna har dessutom viktiga Krsticic tillbaka från sin knäskada. Fördel gästerna i Schweiz. Strecka från höger.

Till Europatipset

8. Galatasaray – Hajduk Split 2

Galatasaray var inte alls nöjda med sjätteplatsen de tog i fjolårets turkiska ligaspel. Nu vill Gala tillbaka till toppen och med spelare som Falcao och Belhanda i laget finns alla förutsättningar. Här blir dock Lejonen från Istanbul brutalt övervärderade. Hajduk Split imponerade visserligen föga när kroaterna slog ut Renova från Makedonien men avancemang blev det efter att Mijo Caktas stått för matchens enda mål. Caktas har noterats för 39 ligamål under de två senaste säsongerna och är en spelare som Galatasaray får svårt att hantera. Superskrällen till höger måste med, men helst ska alla tecken få plats. 

9. Milan – Bodö/Glimt 1

Bodö/Glimt rusar mot ligatiteln i Norge. Det skiljer faktiskt hela 16 poäng ner till närmast jagande lag. Spelare som Zinckernagel och Hauge spelar sitt livs fotboll för tillfället. Det kommer verkligen behövas nu. Hittills har Bodö slagit ut två litauiska lag ur Europa League-kvalet, Milan blir såklart ett helt annat test. De rödsvarta såg stundtals fina ut i ligastarten mot Bologna där Zlatan Ibrahimovic hittade nätet två gånger om. Efter matchen sa svensken på sitt sedvanliga manér att hade han varit tio år yngre hade det blivit fyra mål istället. På San Siro ska givetvis Zlatan och hans lagkamrater gälla som solklara favoriter mot den norska maskinen. Given utgångsetta, men då streckningen sticker iväg är det inte fel att kosta på sig ett rensarkryss.

10. Besiktas – Rio Ave X

De gamla IFK Göteborg-dödarna Rio Ave har fått en tuff lottning i Europa League då de ska resa till Istanbul för match mot Besiktas. Portugiserna tog sig till det här stadiet genom att bortabesegra bosniska Borac Banja Luka med 2-0. Båda målen föll på stopptid, men det ska sägas att Rio Ave dominerade fullständigt då. Besiktas kvalade mot Champions League men föll tungt mot PAOK då. Närmast kommer värdarna från en 1-1-match mot begränsade Antalyaspor. Ettan sticker iväg rejält här, men detta känns relativt öppet på förhand. Alla tecken är att föredra.

11. Charleroi – Partizan 1

Vad är det som händer i Belgien? Charleroi har vunnit samtliga sina sex inledande omgångar av Jupiler League och leder serien klart. De iranska landslagsmännen Rezaei och Gholizadeh är fantastiska framåt tillsammans med jamaicanen Nicholson. Nu stöter de på motstånd från Serbien. Partizan står i skuggan av värsta konkurrenten Crvena Zvezda i hemlandet och kvalet mot Europa League har kantats av sämre insatser. 1-0 hemma mot Lettland imponerade knappast och att det krävdes förlängning för att slå ut Sfantul Gheorghe från Moldavien är om möjligt ännu sämre. Svårt nu. Trolig etta.

12. FC Köpenhamn – Piast Gliwice 2

FC Köpenhamn var på väg ur Europa League med dunder och brak efter att Tobias Sana satt dit 1-0 på Ullevi. Under matchens sista fem minuter kunde dock danskarna gå ikapp och vända på steken. Skönt för FCK som för bara någon månad sedan spelade kvartsfinal i turneringen. FCK är dock inte helt i form vilket två raka förluster i ligaspelet visar på. Piast Gliwice håller sämre kvalité i grunden men imponerade när de slog ut Hartberg i den senaste kvalomgången. En tvåa under fem procent är svår att motstå, men visst känns det tryggast med alla tecken.

13. FCSB – Slovan Liberec 2

FCSB från Rumänien har ett stort corona-utbrott inom klubben där bland annat 14 A-lagsspelare sägs ha drabbats. Något som säkerligen bidrog till den otroligt märkliga 6-6-matchen mot Backa Topola för en vecka sedan. Det är stor chans att klubben från Bukarest behöver spela med reserverna och juniorerna här. Då ska givetvis Slovan Liberec vara enorma favoriter. Tjeckerna besegrade Riteriai med 5-1 i den senaste kvalomgången och har ett kompetent lag. Med dessa förutsättningar är tvåan given. Håll dock koll närmare inpå spelstopp så att matchen inte lottas.

Till Europatipset

Bästa spiken! – Malmö FF

Malmö FF höjer sig alltid när det vankas Europaspel och mot ett Lokomotiva Zagreb som inte håller någon vidare nivå ska de ljusblå ses med strålande chans att avancera. Ettan spikas.

Kupongens luring! – Hajduk Split

Galatasaray var inte alls speciellt bra i fjol, ändå övervärderas turkarna ordentligt när de ställs mot Hajduk Split i kvalet mot Europa League. Kroaterna är i sina bästa stunder ganska frejdiga och får de till en fullträff här ska de inte vara chanslösa. Den lågt streckade tvåan måste med.

Speltips & spelförslag – 128 rader

  1. B.München – Sevilla 12
  2. Bristol City – Aston V 2
  3. Djurgården – Cluj 2
  4. Malmö – Lok.Zagreb 1
  5. Rosenborg – Alanyaspor x2
  6. Willem II – Rangers x2
  7. St. Gallen – AEK Athen x2
  8. Galatasaray – Hajduk x2
  9. Milan – Bodö/Glimt 1
  10. Besiktas – Rio Ave 1x
  11. Charleroi – Partizan 1
  12. Köpenhamn – Piast Gl. 12
  13. FCSB – Slovan Liberec 2

Speltips & spelförslag – 1296 rader

  1. B.München – Sevilla 1×2
  2. Bristol City – Aston V 2
  3. Djurgården – Cluj 2
  4. Malmö – Lok.Zagreb 1
  5. Rosenborg – Alanyaspor x2
  6. Willem II – Rangers x2
  7. St. Gallen – AEK Athen x2
  8. Galatasaray – Hajduk 1×2
  9. Milan – Bodö/Glimt 1x
  10. Besiktas – Rio Ave 1×2
  11. Charleroi – Partizan 1
  12. Köpenhamn – Piast Gl. 1×2
  13. FCSB – Slovan Liberec 2

Till Europatipset

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Skribent: Mathias

Skriven den 23 september, 2020