Fredrik Reinfeldt går mot omval enligt oddsen

:ladbrokes-logo:Fredrik Reinfeldt går mot omval, om man ska tro oddsmarknaden. Och det ska man. Politiska odds har visat sig mer träffsäkra än opinionsundersökningar. Det beror inte på att Ladbrokes har bättre kristallkulor än Sifo och SCB, utan på att många människors sammanlagda bedömning ofta hamnar förvånansvärt nära sanningen – särskilt när de backar upp sin bedömning med egna pengar.

Spela på valet hos Ladbrokes!

Vem ska man tro på? Det är val om bara två månader, och opinionsmätningarna pekar åt båda hållen samtidigt. I maj pekade SCB:s stora undersökning på tydlig seger för den rödgröna oppositionen (50,2 mot 44,2 procent) men den hann knappt publiceras förrän det kom en ny undersökning som visade på omval för ministären Reinfeldt.

SCB:s majmätning har träffat rätt i alla val sedan 1973. Det talar förstås för mätningens prediktionsvärde. Jag tror ändå att man bör ta den med en nypa salt.

För tre år sedan förklarade Sveriges främste valforskare, professor Sören Holmberg, i en intervju med Riksdag & Departement att det var osannolikt att Alliansregeringen skulle lyckas återhämta det försprång som socialdemokraterna fått. Han pekar på massor av opinionsmätningar och statistik från de 19 senaste riksdagsvalen. Tidningen eldar på med Holmbergs track record som politisk profet: med hjälp av sina exceldokument hade han lyckats förutspå att socialdemokraterna skulle förlora förra valet.
”Mitt stalltips är att regeringen Reinfeldt är rökt”, förklarade professorn.

Sedan gick det som det gick. Hoppsan.

Man kan förstås välja att tro på SCB-mätningen ändå. Om du tror på den tillräckligt mycket föreslår jag att du sätter en slant på Sahlinseger: Put your money where your mouth is, som britterna säger. Rödgrön seger ger 1,9 gånger pengarna hos Ladbrokes.com. Oddsen för Alliansseger är något lägre, 1,8 gånger pengarna.

Om du är mer äventyrligt lagd kan du betta på att sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och blir vågmästare, vilket öppnar för andra regeringskonstellationer med betydligt högre odds. En regering bestående av Allianspartierna och miljöpartiet – en vanlig gissning på vad som händer om sd blir vågmästare – ger 25 gånger pengarna. En regering med bara socialdemokraterna (som Sverige har haft 83 procent av tiden sedan 1932) bedöms som oerhört osannolikt, och ger 40 gånger pengarna.

Det är jämnt mellan blocken (vilket i sig är en lågoddsare: svenska val är alltid jämna), men vi kan konstatera att Alliansen har haft en relativt stabil ledning under det senaste året. Oddsen talar för omval av alliansregeringen.

Det finns anledning att ta denna spådom på allvar. När många människor satsar sina egna pengar på sin bedömning har den sammanlagda avvägningen visat sig mycket träffsäker. Mer träffsäker än traditionella opinionsundersökningar.

Det finns en rad exempel på detta. Efter halva valdagen 2004 spådde CNN att John Kerry skulle avgå med segern; det var vad de aggregerade opinionsmätningarna pekade på. På vadslagningssajten Betfair bedömdes sannolikheten för Bushseger till 91 procent. De svenska Kristdemokraterna satte Ella Bohlin högst på listan till EU-parlamentet 2009. På oddsmarknaden dröjde det inte länge innan spelarna identifierat att sannolikheten var betydligt större att Alf Svensson skulle kryssa sig in. Oddsen justerades i takt med att det strömmade in satsningar, och stannade på 1,05 för Alf Svensson och 3 för Ella Bohlin.

Detta beror nu inte på att Ladbrokes har bättre kristallkulor än Sören Holmberg och SCB. The Economist pekar på två rimligare förklaringar. För det första beror det på hur frågan ställs. Om man frågar vad människor lutar åt att rösta på i dag, så kan man i bästa fall få fram en korrekt ögonblicksbild av opinionsläget. Om man i stället frågar om deras bedömning av vad som kommer att hända så väger de in fler faktorer. För det andra satsar både spelarna och bookmakern sina egna pengar. Att dra till med något när Sifo ringer kostar inte något, men att satsa pengar på utfallet skärper sinnet.

Med den insikten färsk i minnet kan det vara intressant vad oddsmarknaden har att säga om valet, och om politik i allmänhet.

? Sverigedemokraterna kommer sannolikt in i riksdagen i år (1,5 gånger pengarna). Piratpartiet gör det inte (10).

? Oddsen på att Mona Sahlin avgår redan under 2011 (efter fyra år) är bara 2,1, Det ska ses i perspektiv av att ingen socialdemokratisk partiledare sedan partiets grundande 1896 har suttit i mindre än tio år. Att Sahlin slutar nästa år är lika sannolikt som att Thomas Bodström blir minister i höst, och nästan lika sannolikt som att det blir en manlig statsminister efter valet (1,9).

? Gustav Fridolin blir nytt språkrör för Miljöpartiet (1,14).

De som väljer att satsa pengar på politik är säkert avsevärt mer intresserade än allmänheten, men det är egentligen inte det som är det avgörande. När man aggregerar många människors bedömning har det visat sig förvånansvärt träffsäkert. Det är en smula underligt att medierna så ensidigt använder opinionsundersökningar för att mäta temperaturen i valrörelsen (och experter som ska tolka materialet). Man kan jämföra med den amerikanska webbtidningen Slate, som inför 2008 års val sammanställde oddsen från alla spelbolag.

Kanske beror motståndet till viss del på regeringens korståg mot människor som vill ägna sig åt oddsspel utanför statliga extraskattemyndigheten Svenska Spel. I stället för att ta oddsmarknadens prediktionsvärde på allvar och låta människor kombinera samhällsintresse med nöje, har statsråden Anders Borg (M) och Maria Larsson (KD) enats i en ohelig allians av moralism och spelmotstånd.

I den senaste spelutredningen föreslogs omfattande internetcensur för att rensa bort Svenska Spels konkurrenter. I Norge har man kommit ett steg längre och förbjudit banktransaktioner till spelbolag. När norrmän är på besök i Stockholm kan de inte använda sina betalkort på statliga Casino Cosmopol (som lyder under finansminister Anders Borg); det vore ett lagbrott av deras norska bank att inte hindra denna omoraliska transaktion.

I Sverige är dock internet fortfarande fritt. Den som vill göra sig en hacka på sin politiska analys har ett antal olika bolag att välja bland. Utländska bolag. Husse tillåter inte svenskaspel: att erbjuda oddsspel på politik.

Spela på valet hos Ladbrokes!

Skribent: Johan

Skriven den 5 juli, 2010