bet365

Ishockey-VM 2024: Så spelas gruppspelet

 • 100% upp till 500 kr
 • Omsättningskrav 6x, minsta odds 1.80
 • Läs mer om NordicBet
 • Fokus på nordisk sport.
 • Odds på lägre divisioner och serier.
 • Norskt spelbolag grundat 2002.
Ishockey-VM 2024: Så spelas gruppspelet

Nu börjar hockeyfesten närma sig, nämligen VM som spelas i Tjeckien mellan den 10 och 26 maj. Sverige går in i turneringen med ett förmodat stort sug på revansch efter att ha blivit utslagna redan i kvartsfinalen senast det begav sig.

Vill du veta mer om gruppspelet i ishockey-VM, ta reda på mer om favoriterna och hur Sveriges chanser ser ut? Häng med, i den här artikeln guidar vi dig genom mästerskapet.

Grupper i ishockey-VM 2024

Årets VM består av totalt 16 lag som är uppdelade i två olika grupper, Grupp A och Grupp B. Från vardera grupp kommer de fyra bästa nationerna gå vidare till slutspel, det vill säga kvartsfinal. Det lag som vunnit sin grupp spelar mot fyran i den andra gruppen medan tvåan möter trean.

Skulle händelsevis två nationer få delad poäng är det inbördes möten som avgör vilket av lagen som blir bäst rankad i gruppen.

Gruppspelet inleds den 10 maj och avslutas sedan den 21 maj. Efter det så börjar turneringen på allvar med kvartsfinalerna i slutspelet.

Grupp A ishockey-VM 2024

Matcherna i Grupp A spelas i O2 Arena i huvudstaden Prag. Det här är en klassisk arena som bland annat stod värd för VM 2015. Vid en snabb kik på gruppen kan vi konstatera att det framför allt är tre nationer som bör ta sig vidare till slutspelet. Favoriter är regerande mästarna Kanada, värdlandet Tjeckien och Schweiz. Men ytterligare ett lag ska ta sig till slutspel och det återstår att se om favoriterna håller favoritskapet samt vilket lag som utmanar.

Grupp A – Österrike

I fjol lyckades Österrike med små marginaler ta tillräckligt många poäng för att få spela VM 2024. Man hamnade faktiskt på delad poäng med Ungern, men eftersom Österrike vunnit på straffar i det interna mötet blev det biljett till årets hockey-VM i Tjeckien. Det krävs dock en skräll som heter duga för att Österrike ska ta sig till slutspel, men med det sagt har nationen en intressant framtid att se fram emot. Här finns flera unga spelare med stor talang.

Grupp A – Kanada

Det hör till att kanadensarna är förhandstippade favoriter att vinna ishockey-VM. Inte minst i år då man går in som regerande mästare efter att ha kammat hem guldet i Riga & Tammerfors. Kanada har nu 28 guldtitlar och inför årets mästerskap verkar oddsen tro på en repris från fjolåret. Men det är lite svårt att spekulera kring Kanada eftersom de sällan spelar med samma trupp från ett år till ett annat.

Grupp A – Tjeckien

Hemmanationen är favorit att gå vidare till kvartsfinal även om Tjeckien inte presterade som väntat i förra årets VM. Precis som Sverige tog det då slut redan i kvartsfinalen, men nu är siktet inställt på medalj i VM på hemmaplan. Tjeckien har precis som Kanada och Sverige en hel del NHL-spelare som ansluter till mästerskapet.

Grupp A – Danmark

Danskarna har på allvar tagit sig upp i hockeyhierarkin och var bland annat nära att ta sig vidare i fjol. Inför årets VM har Danmark ny förbundskapten i svenska Mikael Gath som under sin tid som hockeyspelare spelade för Rögle under många säsonger.

Grupp A – Finland

Förra året höjdes många ögonbryn av förvåning när Finland inte tog sig vidare från kvartsfinalen. Kanada slog ut finnarna som gjorde sin sämsta turnering sedan 2005 med en sjunde plats som slutresultat. Inför hockey-VM 2024 är dock Finland återigen favorit att ta guld. Och ligger inför turneringen på andra plats på världsrankingen.

Grupp A – Storbritannien

Storbritannien får spela VM i år efter att ha tagit sig upp till första divisionen genom att vinna B-VM. Det kommer bli tufft mot de stora lagen och vi kan förvänta oss matcher med stora siffror. Men å andra sidan kommer Storbritannien göra allt för att hålla sig kvar i A-divisionen.

Grupp A – Norge

Senaste VM gjorde Norge det klart godkänt och gjorde jobbet med att hålla sig kvar i ishockeyns finrum. Man slutade i botten efter gruppspelet, men lyckades däremot skrälla mot Kanada genom straffar.

Grupp A – Schweiz

Det här är en uppstickare och i det förra mästerskapet imponerade Schweiz i gruppspelet. Men däremot tog det snabbt slut i kvartsfinalen mot Tyskland, vilket många tyckte var märkligt. Det har varit lite blandad kompott helt enkelt där Schweiz ännu inte riktigt lyckats hitta sin plats i stora internationella sammanhang. Men med en intressant trupp kan det faktiskt bli medalj i VM 2024.

Vinnarodds på Grupp A

Odds från NordicBet

 • Kanada – 2.40
 • Finland – 3.00
 • Tjeckien – 4.00
 • Schweiz – 6.50

Gå till Nordicbet

Grupp B ishockey-VM 2024

Lagen i Grupp B spelar sina matcher i Ostrava och Ostrava Arena som även den huserat tidigare mästerskap. I denna grupp hittar vi Tre Kronor som också ser ut att ha goda chanser att gå vidare tillsammans med favoriterna USA och Tyskland. Slovakien och förra årets bronsmedaljör Lettland kommer enligt oddsen att göra upp om den fjärde slutspelsplatsen.

Grupp B – Frankrike

Det här är inget av de lag vi normalt ser i toppen när det snackas mästerskap. Men Frankrike fortsätter att hålla sin plats i division A efter att ha slutat på bättre placering än Österrike och Ungern senast. I år handlar det om att inte bli sist och då framför allt hamna före nykomlingarna Polen.

Grupp B – Tyskland

I Tyskland råder hockeyfeber och vi ser även hur antalet tyska NHL-spelare blir fler. Det här är en av de nationer som på allvar är på väg att mäta sig med de klassiskt stora hockeylagen. Förra året lyckades man till och med kamma hem Tysklands första medalj, ett silver.

Grupp B – Kazakstan

Oddsen talar inte för något slutspel för Kazakstan som gör sitt fjärde VM. Men de bör sluta på bättre plats än Polen och Frankrike. Det är dock inte någon positiv period för laget eftersom många av de inhemska klubblagen tillhör KHL, som de flesta känner till är på nedgång.

Grupp B – Lettland

På senare år har Lettland blivit en framstående nation inom hockeyn, även om man ännu inte har vunnit någon titel. Men förra årets brons i Riga är ett bevis för att Lettland gör sig redo för att mäta sig med Kanada, USA, Finland och Sverige.

Grupp B – Polen

Det här är landets första ishockey-VM på över 20 år och det kommer knappast bli en enkel uppgift för Polen. Mycket tyder på att man får se sig besegrad av samtliga gruppmotståndare, men inställningen har betydelse och här kan vi lita på ett Polen som spelar för att stanna kvar i A-divisionen.

Grupp B – Slovakien

Det här är en nation på uppgång precis som Schweiz och Tyskland. Från OS 2022 fick man med sig ett brons och man tog sig till kvartsfinal i förra årets VM då man hade ett lag fullt av unga talanger. En intressant deltagare i årets hockey-VM.

Grupp B – Sverige

Förra årets gruppspel gick skapligt för Tre Kronor, men det var något som inte riktigt fungerade. Man vann, men det var inget övertygande spel och slutligen blev det uttåg ur VM i kvartsfinalen mot Lettland. Nu verkar Sverige få hem en hel del NHL-spelare inför Tjeckien-VM och vi bör nog kunna se fram emot ett avancemang.

Grupp B – USA

I VM brukar USA inte ha det mest optimala landslaget och därför har det visat sig vara svårt att ta medalj. Senast i Tammerfors blev det förlust i semifinalen och man förlorade sedan bronsmatchen. Men som alltid är USA en VM-favorit som kan bli en farlig motståndare för Sverige.

Vinnarodds på Grupp B

Odds från NordicBet

 • Sverige – 2.10
 • USA – 2.25
 • Tyskland – 8.00
 • Slovakien – 16.00

Gå till Nordicbet

Sveriges chanser i hockey-VM 2024

Tre Kronor är en av favoriterna att vinna guld i årets ishockey-VM och även om Sam Hallam ännu inte bekräftat den slutliga truppen tyder mycket på att vi kan räkna med en potentiell lagstyrka. NHL-spelarna Rasmus Dahlin, Erik Karlsson och Joel Eriksson Ek har bland annat tackat ja och ansluter till VM. Så även André Burakovsky, Victor Olofsson, Jonas Brodin samt målvakterna Jesper Wallsted och Filip Gustavsson.

Efter att ha åkt ut i kvartsfinalen förra året bör Tre Kronor vara mer än taggade på att återigen ta sig till toppen. På pappret ser det lovande ut, nu återstår bara att se hur väl spelet kan gå i lås. Just nu spelas Sveriges vinnarodds på VM 2024 till 4.25 hos NordicBet.

Oddsfavorit att vinna ishockey-VM 2024 (NordicBet)

 • Kanada – 3.80 (från Grupp A)
 • Sverige – 4.25 (från Grupp B)
 • USA – 4.50 (från Grupp B)
 • Finland – 6.50 (från Grupp A)
 • Tjeckien – 8.00 (från Grupp A)

Skribent: Jonas Hellberg

Jag håller dig uppdaterad om vad som händer i sportvärlden, med fokus på de bästa oddsen just nu. För min egen del ligger fotboll och framförallt Premier League varmast om hjärtat. Sen tänder man givetvis till när Sverige ska göra upp i mästerskap, oavsett om det handlar om skidor, ishockey, handboll eller fotboll.

Skriven den 26 april, 2024