Ishockey-VM odds 2020 – tabeller, tv-tider, spelschema

Matchodds

Ishockey-VM 2020 har ställts in på grund av Coronaviruset.

Ishockey-VM odds, tabeller, tv-tider, spelschemaIshockey-VM 2020 kommer att bli det 84:e mästerskapet och spelas mellan den 8-24 maj. Turneringen kommer detta år att spelas i Schweiz. Värdstäder kommer att vara Zürich och Lausanne.

Ishockey-VM oddsen och favoriterna

Även detta år är det Kanada som är toppkandidaten att ta hem guldet om vi kikar på Ishockey-VM oddsen från Unibet, med Ryssland och Sverige som främsta utmanare. Och vinnaroddsen är i år jämna, precis som i fjol.

Sverige går in i turneringen som mästare och hur det går detta år handlar som alltid mycket om hur många NHL-spelare som man lyckas locka över Atlanten.

Här kan du spela på Ishockey-VM hos Unibet

Hockey-VM odds 2020 – vinnarlista

Just nu finns inga odds på Hockey-VM.

Turneringen kommer att spelas i Zürich och Lausanne

I Zürich kommer turneringen att spelas Hallenstadion, en arena som har en kapacitet för 11 200. Vaudoise aréna med plats för 10 000 åskådare kommer att vara arenan som använda i Lausanne.

16 nationer deltar i VM 2020 hockey

I Ishockey-VM 2020 kommer 16 länder att delta. Som alltid är arrangörslandet direktkvalificerat tillsammans med de tolv nationer som placerade sig bäst under det föregående VM:et.

Grupperna i Ishockey-VM 2020

I gruppspelet så har de sexton lagen delats upp i två grupper med åtta lag i varje grupp där de fyra främsta lagen tar sig vidare till slutspelet från varje grupp. De två lagen som slutar sist i varje grupp kommer att blir relegerade till division 1 och kommer återigen att få kvala för att delta i mästerskapet.

Grupp A – Sverige, Kanada och Tjeckien gör upp

I grupp A har vi en intressant uppgörelse mellan Kanada, Sverige och Tjeckien om gruppsegern. Övriga lag i gruppen är Tyskland, Slovakien, Danmark, Vitryssland och Storbritannien. Grupp A kommer att spelas i Lausanne.

Grupp B – Med Ryssland, Finland, USA & hemmanationen Schweiz

Grupp B i Zürich så har vi fyra solklara favoriter att gå vidare i hemmanationen Schweiz, Ryssland, USA och Finland. Ryssland är dock klar favorit att stå som segrare. Övriga lag i gruppen är Lettland, Italien, Kazakstan och Norge.

Slutspelet

Slutspelet kommer inledas med kvartsfinaler och avslutas med en bronsmatch och finalen. Kvartsfinalerna kommer att delas upp mellan de två arenorna dock kommer semifinalerna, bronsmatchen och finalen spelas i samma arena. I kvartsfinalerna så möts lagen från grupp A och grupp B beroende på placering. Där gruppvinnarna möter laget som placerat sig som nummer fyra i tabellen och tvåan möter trean från den andra tabellen. Semifinalerna är inte förutbestämda utan lagen möts beroende på seedning baserat på antal poäng.

Sverige i Hockey-VM 2020

Sverige i Hockey-VM 2017 och VM-truppenI skrivandets stund är det ännu inte klart vad för spelare som Sverige kommer att ta ut till mästerskapet. Men klart är att vi kan vänta oss en rad NHL-spelare detta år.

VM truppen Hockey-VM 2020

Här kommer vi att publicera VM-truppen när den är uttagen.

Schema och programmet för Hockey-VM 2020

Gruppspelet i Ishockey-VM kommer att dra igång den 10 maj och avslutas den 16 maj. Därefter är det dags för slutspelet som inleds med kvartsfinalerna den 23 och sedan semifinalerna den 25 maj. Bronsmatchen spelas den 26 maj senare under dagen är det även dags för finalen att avgöras.

Gruppspel: 10-21 maj
Kvartsfinaler: 23 maj
Semifinaler: 25 maj
Bronsmatch: 26 maj
Final: 26 maj

Hockey-VM 2020 tv-tider och tablå – i TV4 och C More

TV4 och C More har kommer att ha rättigheterna att sända Ishockey-VM 2020 på tv och live stream på nätet. Vill du se matcherna på nätet så kan du göra det i C More Play, där alla matcher kommer att finnas tillgängliga, samt på TV4 play premium där ett utvalt antal matcher kommer att visas.Aktuella tv-tider för Hockey-VM och tablån hittar du som alltid i vår tv-guide.

Om Ishockey-VM

Ishockey-VM arrangeras årligen av den internationella ishockeyförbundet, IIHF, och spelas under våren, någon gång under april och/eller maj månad. Turneringen arrangeras av olika länder varje år och de framstående nationerna har genom åren varit Ryssland/Sovjetunionen, USA, Kanada, Tjeckien, Finland och Sverige.

Ett återkommande problem för speltiden av turneringen har varit att NHL ännu inte avslutat sin säsong och är mitt uppe i slutspelet, vilket innebär att inte alla de bästa spelarna har möjlighet att ställa upp i det som ska vara världsmästerskapet i hockey.

Ishockey-VM:s status har svajat. Den stora anledningen är att det är en årlig turnering och som spelas under slutet av våren då det ofta är ganska varm ute. Men också på grund av World Cup som är NHL:s motsvarighet och där alla de hetaste spelarna, som oftast saknas i VM, är med. Men efter att Vinter-OS inte längre har ett avtal med NHL så är Ishockey-VM nu allt hetare igen. Sen har också JVM, som spelas under juletid, charmat många och är en turnering som växer för varje år i popularitet.

Upplägget av Hockey-VM

Ishockey-VM är uppdelad i flera divisioner och i den högsta divisionen, som är huvudturneringen, deltar 16 lag. Ishockey-VM är dock större än bara huvudturneringen, även om det stora intresset ligger just där. Ishockey-VM är indelad i flera divisioner, under huvudturneringen. I Division 1 så deltar tolv nationer i Division 1 och tolv lag i Division 2 och övriga lag utöver de divisionerna får delta i Division 3 maximalt 8 nationer. I Ishockey-VM så är det därmed minst 40 nationer som egentligen deltar.

I huvudturneringen så deltar de 14 bästa nationerna från föregående års turnering och det ger utrymme för två nya lag varje år som får kvala sig till turneringen från Division 1. Detta innebär helt enkelt att de två sämsta lagen från huvudturneringen kommer att få spela i Division 1 i nästa års turnering samtidigt som två lag kommer ett få flyttas upp från Division 1.

Ishockey-VM genom tiderna

Det första världsmästerskapet i ishockey arrangerades under sommar-OS i Antwerpen 1920. En turnering som då var en uppvisningssport men som fick både OS-status och senare även VM-status. Vinnare av den turneringen var Kanada, efter att vunnit guldfinalen med hela 12-1 mot Sverige. Då upplägget var annolrunda än det är nuförtiden så innebar det inte att Sverige blev silvermedaljörer utan det slutade med att Sverige förlorade matchen som tog dem till final om silvret och förlorade sedan bronsmatchen mot Tjeckoslovakien med 0-1.

Det första VM:et utanför OS arrangerades av Tyskland, Frankrike och Österrike. Det första VM:et där mer än ett land stod som arrangör. Sverige kunde tyvärr inte delta i turneringen och återigen var det Kanada som tog hem guldet.

Nu som då var Kanada en av de framstående nationerna i Ishockey-VM. Kanske inte så konstigt då då det sägs att den första officiella ishockeymatchen spelades just i Kanada i mitten av 1870-talet. Kanada kom att ro hem de sex första VM-titlarna tills USA bröt sviten 1933. Sverige tog sin första medalj under det tredje mästerskapet då man knep silvret 1928, en turnering som var en del av vinter-OS i Sankt Moritz.

Ryssland har tagit flest VM-guld

I den totala medaljligan toppas av Ryssland (med resultat från Sovjetunionen) med 27 VM-guld totalt, knapp före Kanada som har tagit hem 26 guldmedaljer. Sverige ligger på fjärde plats i den totalt medaljligan med 9 guldmedaljer, efter Tjeckien (med resultat från Sovjetunionen) som har vunnit turneringen 12 gånger.

Sverige har deltagit i flest Hockey-VM genom tidigare och blev medlem i IIHF redan 1912. Totalt har Sverige deltagit i 74 mästerskap, alla i huvudturneringen. Bortser man från spel i de lägre divisionerna så är Kanada näst med 69 mästerskap och USA 67.

Sverige tog den första guldmedaljen 1953, en turnering utan varken Kanada, USA eller Sovjetunionen. Förutom Sverige så deltog Schweiz och Västtyskland samt att Tjeckoslovakien inledde turneringen men drog sig ur mitt i. Sveriges första riktiga skalp var guldet i Moskva 1957 då man vann över Sovjetunionen i finalen.

Totalt har det blivit 9 guldmedaljer för Sverige genom åren och 2006 så blev Tre Kronor historiska när man blev den första nationen att vinna både hockey-turneringen i Sommar-OS och VM samma år. Senast Sverige tog hem guldet 2013så blev man den första hemmanationen att vinna ett mästerskap på hemmaplan sedan 1986.