Kroatien imponerade stort

Kroatien och Österrike var de stora vinnarna i EM igår. Kroatien säkrade plats i kvartsfinalen medan Österrike tog sin historiska första EM-poäng efter en dramatisk upplösning av matchen mot Polen.

Kroatien tog en mycket meriterande seger i går när man i EM-slutspelets andra gruppspelsomgång slog tillbaka Tyskland med 2-1. Kroatien stod för en taktisk triumf och gjorde det viktiga första målet redan efter 24 minuter, målskytt Darijo Srna. När sedan anfallaren Ivica Olic gjorde 2-0 efter en timmes spel var matchen avgjord, även om Lukas Podolski – med sitt tredje mål i turneringen – reducerade med tio minuter kvar av ordinarie tid. För Kroatien innebär segern att man med stor sannolikhet undviker Portugal i kvartsfinalen.

I den andra matchen i grupp B hade Polen ett gyllene läge att på allvar blanda sig i kampen om avancemang. Laget såg också ut att gå mot en viktig trepoängare när man tog ledningen i den första halvleken. Guerreiros mål räckte dock inte då Österrike – som missat mängder med bra målchanser i matchinledningen – tilldömdes straff i den 90:e minuten. En straff inhoppande anfallsveteranen Ivica Vastic förvaltade på bästa sätt. Målet var Österrikes första i EM någonsin.

I den sista omgången möts Österrike och Tyskland medan Polen tar sig fullpoängaren Kroatien. Polen får nu mycket svårt att gå vidare och det mesta talar för att Tyskland gör Kroatien sällskap från grupp B.

Skribent: Johan