Riksdagsvalet: Oddsen inför höstens val

  • 100 kr gratisspel
  • Inget omsättningskrav
  • Läs mer om Unibet
  • Stort utbud och bra odds.
  • En av de stora giganterna.
  • Live streaming i högklass.

I den svenska politiken så är det mycket på gång just nu inför sommaruppehållet och valet i höst. Vi passar därmed på att ta tempen på partierna med de senaste oddsen från Unibet.

Politik odds

Det är mycket som har hänt i den svenska politiken sedan det förra valet. Med pandemi, kriget i Ukraina, ny regeringsbildning, nya statsminister (Sveriges första kvinnliga), januariavtalet (som sedan bröts) och nya blockgränser. I en hörnan har vi numera ett högerkonservativt block med Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. På andra sidan var vi Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet som får stöd av Centerpartiet. Så förutsättningarna inför valet den 11 september är därmed lite annorlunda jämfört med senast det begav sig. Så vad säger oddsen?

Sitter Magdalena Andersson kvar som statsminister?

Spelbolaget Unibet tror att Socialdemokraterna kommer att behålla regeringsmakten, med Magdalena Andersson som statsminister, till oddset 1.65 gånger pengarna. Vilket ger en viktad chans på kring 50 procent. Dock ger ett bet på en Moderatregering med Ulf Kristersson som statsminister 2.10 gånger pengarna, vilket ger en viktad vinstchans på strax under 40 procent. Så det är inget stort favoritskap för Socialdemokraterna och med Magdalena Andersson som statsminister.

Klarar MP och L spärren?

Det som framförallt talar emot att det blir en ny vänsterregering är det sviktande väljarstödet för Miljöpartiet Sedan de lämnade regeringen i protest förra året så har stödet för partiet minskat och ligger nu under fyraprocentsspärren, enligt en mätning från SCB i juni 2022. Hamnar Miljöpartiet utanför Riksdagen är det osannolikt att det blir en ny vänsterregering vid makten.

Ett annat parti det har gått knackigt för är Liberalerna. Men partiet har fått en rejäl uppsving under våren med Johan Pehrson vid rodret och ligger nästan på samma nivå som Miljöpartiet. Men skillnaden mot situationen i miljöpartiet så blåser det mer positiva vindar kring partiet och den nya partiledaren. Frågan är dock om bytet av partiledare kom lite sent och om stödet kommer att hålla sig över valet.

Ser vi på oddsen från Unibet så ger spelbolaget Liberalerna och Miljöpartiet just nu lika stor chanser att klara sig över spärren. Och båda spelas till oddset 1.65 gånger pengarna, vilket ger en viktad vinstchans på 56 procent.

Se de aktuella valoddsen nedan hos Unibet. Oddsen uppdateras löpande och kan skilja sig från texten ovan.

Heta odds på valet 2022

Skribent: Jonas Hellberg

Jag håller dig uppdaterad om vad som händer i sportvärlden, med fokus på de bästa oddsen just nu. För min egen del ligger fotboll och framförallt Premier League varmast om hjärtat. Sen tänder man givetvis till när Sverige ska göra upp i mästerskap, oavsett om det handlar om skidor, ishockey, handboll eller fotboll.

Skriven den 16 juni, 2022