Ryssland slog ut Sverige ur EM

Det blev ingen repris på midsommarfirandet för fyra år sedan då Sverige och Holland bjöd på en klassisk kvartsfinalrysare. Det satte ett piggt och rappt Ryssland stopp för.

Förhoppningarna inför den sista och direkt avgörande gruppspelsmatchen mot Ryssland i fotbolls-EM var stora. Men vilket brutalt uppvaknande vi bjöds på. Ett sargat och stillastående Sverige bjöd aldrig upp till dans mot ett betydligt mer hungrigt och inspirerat Ryssland.

Guus Hiddinks mannar gjorde 1-0 redan i den 24:e minuten genom Roman Pavlutjenko och trots att Sverige skapade ett par bra chanser, närmast var Henke Larsson, Fredrik Ljungberg och Mikael Nilsson, så var det ryssarna som dominerade.

När sedan Rysslands storstjärna Andrej Arshavin kontrade in tvåan var saken mer eller mindre klar. Ett förvånansvärt passivt Sverige orkade aldrig åstadkomma något tryck framåt och när slutsignalen kom gjorde den det med en känsla av att det är dags att bygga ett nytt, fräschare landslag för framtiden.

Den andra matchen i grupp D mellan Grekland och Spanien slutade med 2-1 seger för Spanien som nu ställs mot Italien i kvartsfinalen.