Starkt Spanien tog andra finalplatsen

Torsdagskvällen bjöd på vacker fotboll trots den regntunga himlen över Ernst Happel-stadion i Wien. Ett starkt Spanien var mer än ett nummer för stort för ett Ryssland som inte riktigt gick att känna igen. Spanien blir nu Tysklands finalmotståndare i söndagens EM-final.

Om det var inledningsmatchen i grupp D eller att Ryssland kände sig nöjda med sin prestation låter vi vara osagt men det gick enkelt att konstatera: Ryssland fick lämna turneringen rättvist. 3 – 0 till Spanien talar för sig själv och att alla målen kom i andra halvlek  visar bara på att Ryssland helt enkelt inte orkade stå emot.

Ett av de vinnande recepten blev Aragonès byten och då inte minst när skyttekungen i Fotbolls-EM, David Villa, fick lämna planen med en trolig sträckning efter en frispark. Ersättaren blev unge Cesc Fàbregas som skulle visa sig bli ett byte av världsklass. Den unge spanioren gjorde en av sina bättre matcher i det spanska landslaget och assisterade till två av målen samtidigt som han tillförde en påtaglig energi till övriga spelare i laget.

Målskyttet inleddes i den 50:e matchminuten av Barcelonas duktige mittfältare Xavi Hernandéz. På Iniestas skott/hårda passning fick Xavi fram en fot som passerade mellan benen på Igor Akinfeev. Det andra målet gjordes av den spanska ligans skyttekung, David Güiza , som på en underbar chip från Fàbregas lyfte bollen förbi en chanslös Akinfeev. David Silva fick avsluta Spaniens triumf då han i 82:a minuten slog in 3 – 0 bakom den unge målvakten.

Nu väntar starka Tyskland på söndag som har visat på god lagmoral och ett starkt lagbygge även om laget inte riktigt gick att känna igen under onsdagens semifinal. Allt talar i vilket fall som helst på att EM-finalen 2008 kommer bli en match att minnas. Det var 24 år sen sist som Spanien hade vittring på en stor titel men föll tungt mot Frankrike. Är det Tyskland tur att knäcka spanjorerna eller kommer de spanska tjurarna se till så att befolkningen i hemlandet får stoltsera och fira i fyra år framåt?

På söndag vet vi.