Topptipset 1/9 – analyser, speltips & spelförslag

Topptipset – tips, analyser & spelförslag

Blandad kompott på veckans andra Topptips där vi ska titta till EFL Trophy, Veikkausliiga och MLS. Kupongen återvänder sedan under onsdagen med tre stycken tillställningar från svenska Division 1 Norra. Där hittas också kupongens bästa skrällchans. Häng med så går vi mot åttlingen!

Spelstopp: 17:29

Till Topptipset

1. AFC Wimbledon – Charlton 2

EFL Trophy är en engelsk turnering där de 48 lagen som spelar i League One och League Two ställs mot akademilagen från 16 klubbar högre upp i seriesystemet. Gruppspelet spelas i enkelmöten och här ska vi titta till ett Londonderby från Grupp 15. AFC Wimbledon slutade i botten av League One i fjol och har en trupp som lär tillhöra det nedre skiktet ännu en säsong. Här får de definitivt slå ur underläge. Charlton åkte ur The Championship med en ynka poängs marginal och har sedan dess tappat stjärnan Lyle Taylor till Nottingham. Lee Bowyer har ändå ett bra material där Bonne, Williams och Aneke sticker ut. Fördel gästerna, men då det är säsongens första tävlingsmatch bör det garderas.

2. Carlisle – Fleetwood 2

Fleetwood låg bara två poäng från direktuppflyttning när League One avbröts. Serien spelades inte färdigt utan istället gick de två lag med högst poängsnitt upp medan de fyra efterföljande lagen fick spela playoff. Där blev det stryk mot Wycombe för Joey Bartons mannar. Tungt för Torskarmén, som laget kallas för. Truppen är åtminstone någorlunda intakt med målkungen Patrick Madden på topp. Carlisle var i fjol ett lag för den undre halvan av League Two och det bör råda viss nivåskillnad mellan dessa två gäng. Strecka från höger.

3. Haka – FC Ilves 2

FC Ilves pressade Shamrock hela vägen till straffar i torsdags men drog det kortaste strået i det lotteriet. En tung förlust för Ilves men ändå en bra genomförd match. Ali-Myllymäki gjorde två mål från straffpunkten då, ett under ordinarie tid och ett i straffläggningen, och är en spelare som det gäller att hålla ögonen på. Haka är seriens sämsta hemmalag med två kryss och fyra förluster på den egna banan. Däremot bortabesegrade nykomlingen just Ilves i cupen för två månader sedan. Något att dra styrka ur. Ilves ska gälla som favoriter, men gardera tidigt.

4. FC Honka – HIFK 1

Honka gick in som enorma underdogs mot Aarhus i kvalet mot Europa League. Efter ett mål och en assist av den brasilianska mittfältaren Lucas Kaufmann pressade ändå Honka danskarna. 2-3 blev dock till 2-5 efter två mål på övertid och Europasagan var därmed all. Trots förlusten var det en prestation som säkert fick tuppkammen att växa ytterligare för laget från Esbo. HIFK kommer från tre raka förluster i ligaspelet och fick stryk här med 0-3 i fjol. För ett par månader sedan möttes lagen i cupen och då slutade det oavgjort, men nu lär det bli en tuffare uppgift för HIFK. Kaufmann och Dongou avgör detta. Trolig etta!

5. Toronto – Montreal 1

Toronto gick hela vägen till final i förra säsongen av MLS där det blev stryk mot Gustav Svenssons Seattle. Kanadensarna siktar högt även i år och med 18 poäng på åtta matcher har de tagit flest poäng av samtliga lag. Anförda av Michael Bradley och med utländsk anfallskraft i form av Pozuelo och Piatti blir detta en hård nöt att knäcka. Montreal, som tränas av Thierry Henry, håller inte alls samma klass, fast att Victor Wanyama har hämtats in från Tottenham. När lagen möttes förra veckan vann Toronto med 1-0 på bortaplan. Det blir större siffror nu. Ettan spikas.

6. IF Sylvia – Vasalund 1

Vilket fantastiskt möte det är vi ska hugga tänderna i från Östgötaporten i Norrköping. Tvåan Sylvia tar emot serieledarna Vasalund och det är ett hemmalag med fin form. Sju poäng på de tre senaste omgångarna imponerar. Historiskt sett har östgötarna dock ingen vidare statistik mot gästerna. Vasalund lever mycket på sin fantastiska topptrio Traore, Bulut och Nikolic som tillsammans stått för mer än 75 procent av lagets målskörd. Vasalund har vunnit fem av de sex senaste inbördes mötena mot Sylvia, men har under sommaren gått på ett par minor på resande fot. Oerhört ovisst och alla tecken smakar bäst.

7. Karlstad – Täby FK 1

Mittenmöte i Värmland stundar där Karlstad ska hållas som tydliga favoriter. Värdarna har plockat tio poäng på de fyra senaste omgångarna där bortasegern mot BP såklart sticker ut lite extra. Karlstad var nykomlingar i fjol och slutade då bara fem poäng bakom Umeå som sedermera tog steget upp till Superettan. Så bra lär det inte gå nu, men med spelare som bröderna Bellander i laget är detta ett gäng som ska kunna avancera en bit i tabellen. Täby vann Division 2 Norra Svealand förra säsongen och siktar på att etablera sig i ettan nu. So far so good för gästerna, men här blir det svårt. Trolig etta.

8. Sandviken – Gefle 2

Det ska spelas ett intressant länsderby på Jernvallen när Sandviken tar emot Gefle IF. De två lagen har flera beröringspunkter, bland annat tränas Sandviken av Pelle Olsson och i laget finns Emil Bellander med förflutet i Gefle. Då det dessutom endast skiljer två mil mellan orterna är detta ett stort rivalmöte. Här får SIF klara sig utan Mukunzi som är avstängd. Gefle kommer från en 3-2-seger mot Nyköping där Isac Lidberg hittade rätt två gånger. 21-åringen har tryckt in sex bollar på åtta matcher för klubben och är en spelare det gäller att ha ögonen på. I fjol vann Sandviken båda mötena mellan lagen, men detta ska hållas helt öppet. Plocka med alla tecken där högersidan rensar fint.

Till Topptipset

Bästa spiken! – Toronto

Toronto ser ut att bli rejält betrodda på Topptipset men det kan inte hjälpas. Fjolårsfinalisterna håller minst en nivå högre än Henrys Montreal och ettan är bara att lämnas ensam.

Kupongens luring! – Gefle

Sandviken har passerat Gefle på senare år, men det är fortfarande två väldigt jämna lag som möts på Jernvallen. När ettan streckas hårt lockar bortasegern mest.

Speltips & spelförslag – 32 rader

 1. AFC Wimb. – Charlton x2
 2. Carlisle – Fleetwood x2
 3. Haka – FC Ilves x2
 4. FC Honka – HIFK 1
 5. Toronto – Montreal 1
 6. IF Sylvia – Vasalund 12
 7. Karlstad – Täby FK 1
 8. Sandviken – Gefle x2

Speltips & spelförslag – 216 rader

 1. AFC Wimb. – Charlton x2
 2. Carlisle – Fleetwood x2
 3. Haka – FC Ilves 1×2
 4. FC Honka – HIFK 1
 5. Toronto – Montreal 1
 6. IF Sylvia – Vasalund 1×2
 7. Karlstad – Täby FK 1x
 8. Sandviken – Gefle 1×2

Till Topptipset

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100