Topptipset 2/10 – analyser, speltips & spelförslag

Topptipset – tips, analyser & spelförslag

Det är ett lurigt Topptips som väntar under måndagen med matcher från länder som Finland, Brasilien och Holland. Först ut är dock två matcher från Superettan där Degerfors ska försöka utöka sin serieledning. Streckningen har dock spårat och visst kan det finnas värde i att gardera. Dags att plocka en åttling!

Spelstopp: 17:29

Till Topptipset

1. Trelleborg – Norrby 1

Det är två lag med nedåtpekande formkurvor som möts på Vångavallen. Trelleborg har bara löst en poäng på de sex senaste omgångarna och det är endast målskillnad som håller de blåklädda på rätt sida kvalstrecket. Samtidigt är laget ganska namnstarkt med lirare som Hallberg, Söderqvist och Camara-Jönsson. Norrby är inte vana vid att spela på naturgräs och kommer från två smällar mot GIF Sundsvall och Degerfors. Känslan är att boråsarna, som får klara sig utan avstängda Arapovic, får en jobbig afton igen. Strecka från vänster.

2. Degerfors – Västerås X

Degerfors har varit härliga att skåda under hela säsongen. Ledningen i Superettan är stor och en seger här skulle göra att det skiljer tio pinnar ner till J-Södra på tredjeplatsen inför avslutningen. Lindell skadade sig dock senast och saknas här och möjligen kan det börja krypa in lite uppflyttningsfrossa hos hemmaspelarna? I vilket fall som helst är det inte rimligt att ettan ska streckas över 80 procent. Visst har Västerås knappast rosat marknaden på sistone men de tog poäng av Degerfors under sommaren och har matchvinnare i Tronet och Safari. Plocka med alla tecken!

3. Nürnberg – Darmstadt 1

Nürnberg har tappat svenska anfallaren Mikael Ishak under sommaren men det verkar knappast ha påverkat negativt. I fjol var värdarna tvungna att kvala sig kvar i andradivisionen men nu har Geis och grabbarna inlett med fyra poäng på två omgångar. Segern plockades mot Sandhausen, ett lag som Darmstadt torskade med 2-3 mot i deras möte. Gästerna har sett virriga ut inledningsvis och här får gästerna en svår uppgift på Max-Morlock-Stadion. Ettan runt 45 procent är första tecken att rita ner. Gardera efter plånboken.

4. Excelsior – De Graafschap 2

Excelsior har tre förluster och två vinster efter fem omgångar av den holländska andradivisionen. Framåt har islänningen Elías Már Ómarsson, som flera säkert känner igen från hans tid i IFK Göteborg, noterats för hela sju mål. En spelare att hålla ögonen på helt klart. Spelare för spelare är det dock inget som helst snack om att det är gästerna som är det bättre laget. De Graafschap borde flyttats upp i fjol men ligan avbröts och inget lag fick ta hissen upp till Eredivisie. Nytt försök nu för “Superbönderna” som står på tre segrar efter fyra matcher. Den fjärde viktorian plockas nu. Tvåan spikas till fint streckvärde.

5. FC Oss – Dordrecht 1

Oss och Dordrecht var två bottenlag i fjol och det mesta tyder på att de kommer tillhöra botten återigen. Inför måndagens matcher är det faktiskt de två lag som ligger allra längst ner i Eerste Divisie. Oss har bara löst en pinne på fem omgångar men det ska sägas att det var hemma mot topptippade Cambuur. På hemmaplan tog ändå Oss poäng i åtta av 14 matcher förra säsongen. Dordrecht vann samtidigt bara två av 15 fajter på resande fot och har torskat båda sina bortafajter under september månad. Strecka från vänster.

6. KuPS – FC Ilves 2

KuPS var ytterst nära ett europeiskt gruppspel men föll tungt mot Cluj förra veckan i playoff. Bara ligan kvar att fokusera på för laget från Kuopio som vid seger här går upp i serieledning. Sju raka ligasegrar imponerar, men nu blir hemmalaget ordentligt överstreckade. Ilves ligger också på den övre halvan och har flera intressanta ynglingar där Skyttä, 18 år gammal, sticker ut extra mycket. Han har nätat i två raka matcher och bildar en giftig duo med Ala-Myllymäki. De två senaste mötena mellan lagen har slutat oavgjort och Ilves ska kunna störa igen. Skrällen till höger är intressant och rensar friskt, men helst alla tecken. 

7. Vänersborgs FK – Gauthiod 1

Gauthiod från Grästorp var ett topplag i Division 2 förra säsongen men har haft det tuffare nu. Fyra segrar på tio omgångar räcker inte för att blanda sig i den absoluta toppstriden. Nu ställs de dessutom mot ett minst sagt målglatt gäng. Vänersborgs FK har nämligen sprutat in mål under de senaste veckorna. Tre raka segrar med en sammanlagd målskillnad på 16-10 är otroliga siffror. Valon Gashi har tryckt dit nio mål hittills och är en spelare som Gauthiod kommer få fullt sjå med att hantera. Håller sig ettan under 50 procent är det en utmärkt spik att bygga systemet kring.

8. Oeste – Operário X

Brasilianska Série B har en klar jumbo i Oeste. Laget från Itápolis har bara plockat sex poäng efter 13 omgångar och har långt upp till säker mark. Även fast seriens fortfarande är ganska ung börjar goda råd bli dyra och på hemmabana är ändå de rödsvarta att räkna med. Bland annat fick CSA stryk här för några veckor sedan. Operário ligger högre upp i tabellen men har en förkärlek för att spela oavgjort. Sex av 13 omgångar, varav tre av de fyra senaste, har slutat med delad pott. I fjol mäktade inte Operário med något mål i de två mötena mot Oeste och målsnålt igen är ingen vågad gissning. Då känns krysset utmärkt, även om det helst ska garderas med ettan.

Till Topptipset

Bästa spiken! – De Graafschap

Excelsior är för beroende av Ómarsson. Utan honom i målprotokollet vinner inte hemmalaget några matcher och här kommer knappast ens det att räcka. Tvåan singlas.

Kupongens luring! – FC Ilves

KuPS Europaäventyr har tagit slut och möjligen kan det finnas en del hängande huvuden efter nederlaget mot Cluj. Ilves har hög högstanivå och kan absolut skrälla här.

Speltips & spelförslag – 32 rader

 1. Trelleborg – Norrby 1x
 2. Degerfors – Västerås 1x
 3. Nürnberg – Darmstadt 1x
 4. Excelsior – De Graafs. 2
 5. FC Oss – Dordrecht 1x
 6. KuPS – FC Ilves x2
 7. Väners. FK – Gauthiod 1
 8. Oeste – Operário X

Speltips & spelförslag – 216 rader

 1. Trelleborg – Norrby 1×2
 2. Degerfors – Västerås 1×2
 3. Nürnberg – Darmstadt 1x
 4. Excelsior – De Graafs. 2
 5. FC Oss – Dordrecht 1x
 6. KuPS – FC Ilves 1×2
 7. Väners. FK – Gauthiod 1
 8. Oeste – Operário 1x

Till Topptipset

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100