Presidentvalet i USA 2020

Presidentvalet i USA 2020 kommer att avgöras den 8 november. Efter primärval är det nu Hillary Clinton, Demokraterna, som ställs emot Republikanernas Donald Trump. Två kandidater som är kontroversiella. Framförallt är Donald Trump en mycket osannolik presidentkandidat som ett år innan valet var en stor outsider i Republikanernas primärval. Men har efter primärvalet seglat upp som en utmanare till Hillary Clinton som var klar favorit på förhand att blir USAs första kvinnliga president.

Oddsen på Presidentvalet i USA talar klart till Hillarys fördel

Spelbolagens odds på Presidentvalet i USA har i stort sett hela tiden varit på Clintons sida, även om Trump närmat sig hela tiden.  Men efter de tre debatterna har nu Clinton dragit ifrån rejält om vi kikar på oddsen hos spelbolaget Unibet som ger låga 1,18 på Hillary och hela 5,00 att Trump blir USAs nästa president.

Vinnarodds

Hillary Clinton: 1,20

Donald Trump: 5,00

Odds från Unibet >

Endast sex procentenheter skiljer de två kandidaterna

Det som är anmärkningsvärt är att opinionsmätningarna (enligt information från HuffPost Pollster) inte är lika tydliga som spelbolagens odds och i dagsläget skiljer det endast sex procentenheter mellan de två kandidaterna. Dock ska det nämnas att Trump aldrig gått om Hillary i opinionsmätningarna. Vi vet samtidigt att opinionsmätningarna inte visar hela sanningen och mycket hänger på hur många amerikaner som kommer att ta sig till vallokalerna.

Antal röster avgör inte valet – utan antalet elektorer

Men det är  egentligen inte antal röster som avgör vilken av kandidaterna som vinner valet, utan antalet elektorer. Exempelvis fick Al Gore fler röster än George W Bush under valet 2000 men Bush vann för han hade fler elektorer.

Varje delstat röstar på sin favorit och vinnaren i delstaten för alla elektorer. Hur många elektorer en delstat har beror på hur delstatens invånarantal. Den som vinner måste få minst 270 elektorer.

Intressanta datum för USA-valet 2020

18?21:e juli: Republikanernas konvent i Cleveland.

25?28:e juli: Demokraternas konvent i Philadelphia.

26:e september: Första debatten för partiernas kandidater i Wright State University i Dayton, Ohio.

4:e oktober: Debatt i Longwood University i Farmville, Virginia, mellan vice presidenterna.

9:e oktober: Andra debatten för partiernas kandidater i Washington University i St. Louis.

19:e oktober: Tredje och sista debatten för partiernas kandidater i University of Nevada-Las Vegas.

8:e november: Valdagen – nu ska det avgöras!