Eurovision odds – ESC 2019 i Israel

Vinnaroddsen på Eurovision-finalen 2019

Här kommer vi att lista oddsen på Eurovision så snart de finns inne hos spelbolagen.

Använd länken nedan för att gå direkt till Unibets sida med Eurovision odds.

Oddsen är hämtade från Unibet betta på din favorit här >

Schemat och datumen för semifinalerna och finalen

Eurovision Song Contest 2018 i LissabonTävlingen hålls detta år i Lissabon, Portugal. Det är första gången någonsin som Portugal står som värdar för den stora tävlingen.  Semifinalerna går av stapeln den 8 och 10 maj medan den stora finalen dundrar loss den 12 maj. Det är ännu inte bestämt i vilken av semifinalerna Sverige kommer att delta.

Följ oss för löpande uppdateringar om eurovision odds inför årets Eurovision final.

Kolla in de senaste oddsen på Eurovision hos Unibet >

Eurovision Song Contest 2018 i Portugal

Bland de 43 medverkande länderna i Eurovision Portugal kan vi se att samtliga länder hittat tillbaka till detta år. Dessutom gör Ryssland comeback, efter att ha avstått förra året pga konflikten med det dåvarande värdlandet Ukraina. Med så många deltagande länder så finns det stora möjligheter att vi får en skrällande vinnare!

Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon blir den 63e upplagan av musiktävlingen. Det är första gången som Portugal står som värdnation, efter att Salbador Sobral vann förra årets tävling med sitt bidrag ”Amar pelos dois”. Eurovision Song Contest 2018 kommer inledas den 8 maj 2018 med Semifinal 1, som sedan följs av Semifinal 2 den 10 maj. Den stora finalen kommer sedan äga rum den 12 maj. Sveriges bidrag, Benjamin Ingrosso med Dance You Off, kommer delta i andra halvan av Semifinal 2 den 10 maj.

Eurovision odds, betting och favoriterna för ESC 2018

Det blev till slut favorittippade Benjamin Ingrosso som tog hem sångfåleln i 2018 års melodifestival. Det blir med andra ord han som kommer representera Sverige i Lissabon i sommar, och han spås nå en topplacering. Det var nämligen inte bara de röstande tittarna som ville se honom vinna, utan även den internationella juryn gav honom högst poäng. Ser man till engelska medier så ser det ut som att Ingrosso har goda chanser att placera sig högt i Eurovision Song Contest 2018 – då brittiska sajten Metro lyfter fram Sveriges bidrag som potentiell vinnare, och bidraget ligger i skrivande stund med i topp 5 i vinnaroddsen på de brittiska sajterna.

Inför Eurovision 2018 kan vi, efter lite research, konstatera att Sverige hittills har tagit hem segern hela 6 gånger. Det finns bara ett land som vunnit fler gånger och det är Irland, som med sina 7 vinster toppar listan. Det återstår att se om Benjamin Ingrossos bidrag kan jämna ut den ställningen!

Cypern ny oddsfavorit i Eurovision Song Contest-finalen 2018

Semifinalerna i Eurovision Song Contest 2018 är nu avgjorda och inför den stora finalen har nu oddsen skiftat något.

Spelbolagen Unibet så talar oddsen klart för en kamp mellan Cypern och Israel. Cypern är dock spelbolagets favoritbidrag av de två och spelas till oddset 2,25 gånger pengarna medan ett bet på Israel ger oddset 4,50.

Sveriges bidrag har klättra lite högre upp i Unibets vinnarlista men oddset är fortfarande högt och ett vinnarspel ger just nu hela 21,00 gånger pengarna.

Norge som tidigare var en av toppfavoriterna ligger jämte Sverige i vinnarlistan och spelas också till oddset 21,00.

 

Vilka länder får delta?

Man skulle kunna tro att det bara är Europeiska länder som får delta i ESC. Men det stämmer faktiskt inte. Alla länder med nationella tv-bolag som är medlemmar i Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) är välkomna att delta. Alla som är belägna inom unionens sändningsområde kan ansöka om medlemskap. Utöver detta har EBU även valt att bjuda in Australien under en rad år. År 2017 blir det tredje året i ordningen. Om deras medverkan blir permanent återstår att se men just nu är det ett beslut som tas på årsbasis. Skulle Australien vinna ESC kommer nästa års tävling att hållas i något Europeiskt land.

Eurovision semifinal 1 och 2

Européer inte självklart i Eurovision Song Contest

Samtliga bidrag delas upp i två semifinaler där tio bidrag, per semifinal, går vidare till finalen. Det är konstellationen The Big Five (ursprungligen The big four) som röstar fram dessa bidrag. Från och med år 2000 beslutades det att de länder som bidrog med mest pengar till Europeiska Radio- och Tv-unionen (EBU) alltid skulle vara garanterade en plats i finalen. Länderna som då ingick i The Big Four var:

Tyskland
England
Frankrike
Spanien

År 2011 anslöt sig Italien till gruppen som därefter kallats The Big Five. Dessa fem länder, samt värdlandet, är alltid garanterade en plats i finalen tillsammans med de tio bidragen som går vidare från varje semifinal. Man lottar fram startordning i eurovision. Efter en lottning delas länderna in i fyra grupper. Första och andra halvan på respektive semifinal. Dessförinnan har man lottat om vilka Big Five-länder som ska rösta i vilken grupp. Semifinalerna är alltid förlagda på en tisdag och en torsdag medan finalen är på en lördag.

Startordning och startlista Eurovision

Efter att, genom lottning, ha tilldelats ett startnummer uppträder länderna i tur och ordning. Därefter räknas röster från varje land. Man får inte rösta på sitt eget land. Poängskalan man använder följer: 1-8 p. samt 10p. och 12p. Denna poängskala infördes 1975. Den som i slutänden har flest poäng vinner tävlingen och få stå värd för nästa års ESC.

Sveriges vinnande bidrag

Sverige har vunnit Eurovision Song Contest hela 6 gånger. Har ni koll på alla eurovision vinnarna? Minns ni låtarna?

1974 – ABBA vann med låten Waterloo
Som nummer 8 i startfältet plockade gruppen hem vinsten i ESC.
Text & Musik: Benny Andersson, Björn Ulvaeus

1984 – Herrey´s med låten Diggi-loo Diggy-ley
Först ut i startfältet charmade gruppen publiken och kammade hem vinsten.
Text & Musik: Britt Lindeborg, Torgny Söderberg

1991 – Carola Häggqvist med låten Fångad av en stormvind
Som åttonde person i startfältet tog hon tittarna med storm och vann på flest höga poäng då
Sveriges och Frankrikes bidrag bägge slutade på 146 poäng.
Text & Musik: Stephan Berg

1999 – Charlotte Nilsson med låten Take me to your heaven
Som nummer 15 i startfältet fick hon sin önskan uppfylld och landade första plats.
Text & Musik: Gert Lengstrand & Lars Diedricson

2012 – Loreen med låten Euphoria
Som sjuttonde person i startfältet vann hon tittarnas hjärtan och fick rekordhögt antal
röster. Mer än 670.000 av de 4 miljoner tittarna ringde och röstade på Loreen.
Text & Musik: Thomas G:son & Peter Boström

2015 – Måns Zelmerlöw med låten Heroes
Som tionde artist att framföra sitt bidrag vann han tittarnas hjärtan med både låt och
visuellt framträdande. Alla minns väl den lilla streckgubben som gjorde honom sällskap på
scen.
Text & Musik: Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad

Gå in på Unibet och läs mer om Sveriges Eurovision betting odds >

Eurovision vinnare genom tiderna

Vem tar hem finalen i ESC 2017. Vi har oddsen.

Det land som vunnit Eurovision Song Contest flest gånger sedan starten är Irland.
Hela sju gånger har de tagit hem tävlingen. Dessutom tre år på raken mellan 1992-1994.

1970 – Dana, All kinds of everything.
1980 – Johnny Logan, What´s another year.
1987 – Johnny Logan, Hold me now.
1992 – Linda Martin, Why me.
1993 – Niamh Kavanagh, In your eyes.
1994 – Paul Harrington and Charlie McGettigan, Rock ’n’ Roll Kids.
1996 – Eimear Quinn, The Voice.

ESC – historia

Den 24 maj år 1956 gick den allra första Eurovision Song Contest av stapeln och därmed firades det 60-års jubileum år 2016. Det är en av de längst rullande tv-showerna i världen och har kommit att bli en mycket omtyckt tradition i Europa.
Sverige deltog för första gången 1958 och sedan dess har man avstått tävlingen vid tre tillfällen:

1964 – på grund av en nationell artiststrejk.
1970 – i protest emot att man året innan i ESC utsett 4 vinnare då tävlingen blev oavgjord. Endast
tolv länder valde att delta i tävlingen 1970.
1976 – detta år avstod man på grund av ekonomiska skäl.

Sverige har haft stora framgångar i tävlingen med många segrar och flera pallplatser.
År 1974 vann ABBA finalen i ESC med sin låt Waterloo. Gruppen är den mest framgångsrika av alla deltagare i ESC någonsin. Då tävlingen firade 50-års jubileum samlades 2,5 miljoner röster in för att utse det mest populära bidraget genom tiderna och valet föll på just denna låt. En spektakulär liveshow hölls i Köpenhamn för att fira femtioåringen. Programledare var Katrina Leskanich, som vann ESC 1997 med låten Love shine a light. Tyvärr kunde ingen av medlemmarna i ABBA närvara vid firandet. Men en representant från Universal Music var på plats och tog emot den ärofyllda utmärkelsen.
EBU släppte i samband med jubileet två cd-skivor med låtar från de senaste 50 årens tävlingar.

1999 ändrade EBU regeln om vilket språk man skulle sjunga på och det blev då fritt fram att sjunga på vilket språk man ville. SVT valde då att Sveriges bidrag skulle översättas till engelska inför Eurovision.
Sämst gick det för Sverige år 2010 då vi inte klarade oss vidare från semifinalen, utan hamnade på en elfteplats.

Eurovisionizer

Allt om oddsen för Eurovision Song Contest

För dig som vill grotta ned dig i statistik från alla tävlingar, och jämföra tidigare års fakta och skrällar med dagens Eurovision Song Contents odds, finns verktyget Eurovisionizer. Här kan du kolla statistik land för land. Vilka låtar de ställt upp med, placering och rankning. Du kan få en överblick eller klicka in dig år för år. Du kan även jämföra två länder och deras resultat. Kort sagt, här finns all statistik du kan önska från tävlingen. Perfekt för dig som vill lyckas med dina eurovision odds. Ta mig till Eurovisionizer!

Kolla in de senaste ESC oddsen hos Unibet >