Två tappade poäng i Tirana

Sverige tappade två viktiga poäng i VM-kvalet i Albanien i lördags, till många svenskars besvikelse. Men resultatet var långt ifrån den största skrällen i kvalspelet i helgen. Fråga bara de franska och rumänska fotbollssupportrarna.

Sveriges VM-kval premiär bjöd inte direkt på någon gladfotboll, trots aviserad offensiv med ett nytt spelsystem där tanken var fler spelare högre upp i banan. Istället fick vi se ett försiktigt Sverige som var både stillastående och passivt.

Efter matchen medgav både spelare och ledare att man agerade alldeles för försiktigt, framförallt i den första halvleken. I den andra flyttade man upp kantspringarna Wendt och Nilsson och spelet blev också något bättre, även om det inte räckte till något mål. Sverige fick därmed lämna Tirana med bara en poäng inför mötet med Ungern på onsdag.

Problem för EM-nationer
Sverige hade dock ganska små problem jämfört med några av de övriga deltagarna i sommarens EM-slutspel. Frankrike föll oväntat i Österrike med 3-1 i en match hemmanationen hade grepp om från start. Frankrike var precis som i EM mycket blekt och frågan hur man kommer klara av resten av kvalspelet under hårt kritiserade förbundskaptenen Raymond Domenech.

Även Rumänien, utan storstjärnorna Mutu och Chivu, gick på en ordentlig mina då man föll med 0-3 hemma mot Litauen. Ett EM-lag som hade marginalerna på sin sida var Italien som tack vare Di Natales 2-1 på övertid bortaslog Cypern.

Portugal tog väntad seger
I Sveriges grupp tog Portugal en väntad seger mot Malta, 4-0 efter mål av Almeida, Simao och Nani. Malta bjöd dessutom på ett självmål. Även Sveriges andra stora konkurrent i kvalet, Danmark, var i farten i lördags då man mötte Ungern i Budapest. Precis som Sverige fick danskarna bara 0-0.

På onsdag är det dags för nya kvalmatcher. Sverige tar som sagt emot Ungern medan Danmark åker till Lissabon för tidigt toppmöte med Portugal. Matcher Sverige och Portugal är stora favoriter att vinna enligt spelbolagen.

VM-kvalodds
Sverige – Ungern
Portugal – Danmark

Andra intressanta VM-kvalmatcher med aktuella odds
Frankrike – Serbien
Kroatien – England
Portugal – Danmark
Turkiet – Belgien

Skribent: Johan

Skriven den 8 september, 2008