Rekordår följs upp med premiärer

V64 o c h V5 på onsdagar. Tvilling med franska odds. Det är två spelnyheter ATG lanserar i början av januari år 2010 och som det dessutom gick mycket bra för under 2009.

Först ut är V5 som får sin premiär på onsdagar på Solvalla den 6 januari. V5 kommer att köras som lopp 2-6, och V64 som lopp 4-9.

? V64 på onsdagar har under 2009 gått väldigt bra. Med införandet av ytterligare ett streckspel som V5 vill vi fortsätta att bygga och förstärka spelupplevelsen på onsdagar, säger Kent Öhlander, Försäljnings- och Marknadsdirektör på ATG.

Tvilling med franska odds på franska lopp får sin premiär den 11 januari. Tidigare har de svenska kunderna kunnat spela Vinnare och Plats in i den franska vinstpotten på lopp i Frankrike. Spelformen Tvilling går ut på att hitta de två första hästarna (1:an och 2:an utan bestämd ordning) i mål.

? Det har varit ett stort intresse för tävlingarna från Paris under hösten. Därför är det extra roligt att vi nu kan lansera Fransk Tvilling med franska odds, och dessutom bjuda på ytterligare lopp från Vincennes, säger Leif Almgren, chef för ATGs internationella avdelning.

Regler för Fransk Tvilling

Fransk Tvilling kan du spela på lopp som avgörs i Frankrike. Spelet ingår i den totala franska potten och sker med de regler och villkor som gäller för arrangören PMU i Frankrike:

* Lägsta insatsen är 10 kronor.
* Enbart en utgångshäst kan markeras.

* Stryks en av hästarna i ett spel omvandlas spelet till Fransk Vinnare på övrig häst/hästar.

* Stryks båda hästarna i ett spel med bara två hästar återbetalas insatsen.

* Stryks någon av de hästar som spelats i kombination med utgångshäst omvandlas spelet till Fransk Vinnare på utgångshästen,

* Stryks utgångshästen omvandlas spelet till Fransk Vinnare på de övriga hästarna, alternativt kan återbetalning av insatsen begäras fram till starten av loppet.

Loppen från Frankrike sänds med tre minuters fördröjning hos ATG-ombuden och via abonnemangstjänsten ATG LIVE på ATG.se.

Nytt rekordår för ATG: 1,6 miljarder kronor till trav- och galoppsporten

Aldrig tidigare har intresset för spel på hästar varit så stort som år 2009. AB Trav och Galopps (ATG) omsättning steg till rekordhöga 12,68 miljarder kronor, en ökning med 715 miljoner (6,0 procent).

? Det betyder att vi kan dela ut ett rekordbelopp på över 1,6 miljarder till våra intressenter under 2010, säger Remy Nilson, VD på ATG.

ATG, som ägs av Svenska Travsportens Centralförbund och Svensk Galopp, har uppdraget att trygga de långsiktiga förutsättningarna för trav- och galoppsport i Sverige genom att arrangera spel på hästar.

? ATG är motorn i svensk hästäring, en näring som genererar cirka 28 000 heltidsjobb. Därför är det extra glädjande och viktigt att vi trots lågkonjunktur och ökad konkurrens från utländska spelbolag för sjätte året i rad lyckas göra ett rekordresultat, säger Remy Nilson.

Totalt steg ATGs svenska omsättning med 6,0 procent till rekordhöga 12,68 miljarder år 2009, att jämföra med 11,97 miljarder året innan.

? Det är starka siffror och ett bevis på att trav- och galoppsporten engagerar människor över hela landet. Dessutom är vi ur ett internationellt perspektiv mycket framgångsrika både sportsligt och ekonomiskt. Inget annat land är i närheten av vår tillväxt i år och i många länder har tyvärr trav- och galoppsporten det mycket besvärligt, säger Remy Nilson.

En kundundersökning av analysföretaget United Minds bekräftar bilden av ATGs framgångar. I undersökningen anser 93 procent av kunderna att de har ett stort förtroende för ATG.

? Det är mycket glädjande. ?Live? är ett nyckelord för oss. Att paketera varje ögonblick runt sporten och spelet på ett sådant sätt att det känns engagerande, levande och roligt är vår ledstjärna. Kunden ska ha en kul och spännande upplevelse även om han/hon förlorar. I år har vi dessutom haft många Jackpot-omgångar på V75 som bidragit till vårt rekordresultat, säger Remy Nilson.

Några höjdpunkter ur ATGs verksamhet år 2009

* V75 fortsätter att behålla ställningarna som Sveriges överlägset mest populära spelform. Omsättningen steg till 4,74 miljarder kronor (+ 11,4 procent). Under året blev det hela 110 nya V75-miljonärer, vilket gör V75 till den spelformen i Sverige med flest miljonvinnare (de tre senaste åren).

* ATG-ombuden (cirka 1 950 stycken) står fortfarande för den största omsättningen, 8,19 miljarder (+ 1,1 procent). Spel via Internet och mobiltelefon ökade till 3,67 miljarder (+ 24,7 procent).

* Det internationella spelet till Sverige, som inte räknas in i den svenska omsättningen, fortsätter också att öka. Totalt omsattes 1,56 miljarder (+ 17,3 procent) under 2009. Här kommer 80 % från Norge och Danmark.

* ATGs distributionstjänster utanför spelet (biljetter, telekontantkort etc.) fortsatte också stabilt och gav ATG-ombuden en extra omsättning på ca 2,6 miljarder.

? Trots fjolårets framgångar står vi ödmjuka inför det kommande årets utmaningar med konkurrens från bland annat vinter-OS och fotbolls-VM. Vi vet att sånt alltid slår ett par procent på helårsresultatet. Folk är engagerade av annat. Därför måste vi fortsätta jobba hårt med upplevelsen kring våra egna arrangemang, avslutar Remy Nilson.

Fakta, ATG, 2009

Svensk omsättning: 12,68 miljarder kronor (+ 6,0 procent)
Vinstutbetalning: 8, 91 miljarder kronor (+ 5,7 procent)
Till trav- och galoppsporten: 1,6 miljarder kronor (+ 6,6 procent)