Fotboll i Sommar-OS 2016

Fotbollsturneringarna för damer och herrar i Sommar-OS 2016 i Rio kommer att dra igång redan den 3 augusti och avslutas den 20 augusti. Två turneringar som oftast drar ögonen till sig och är mycket uppskattade inslag i Sommar-OS även om herrarnas turnering endast består av yngre spelare.

Turneringarna kommer att spelar på sju olika arenor, två i Rio de Janeiro och fem arenor i andra delar av landet. De fem fotbollsarenorna är de enda som ligger utanför OS-staden Rio de Janeiro.

Damernas turnering drar igång den 3 augusti och herrarnas den 4 augusti, det innebär att man smygstart Rio-OS då invigningen är den 5 augusti.

Kikar vi på oddsen på OS i fotboll så är Brasilien favoriter att vinna herrarnas turnering och USA att vinna damernas turnering.

Kolla in oddsen, spelschema och tabellen för herrarnas OS-turnering i fotboll

Arenorna där fotboll kommer att spelas i rio-OS 2016

Maracanã, Rio de Janeiro
Estádio Olímpico Joao Havalange (Olympic Stadium), Rio de Janeiro
Mané Garrincha Stadium, Brasilia
Arena Corinthians, Sao Paulo
Arena Fonte Nova, Salvador
Arena Amazônia, Manaus
Mineirão, Belo Horizonte

Herrarnas fotbollsturnering i Sommar-OS

Herrarnas fotbollsturnering består av lag med U23-status. Det innebär att endast spelare som är 23 år eller yngre får delta i turneringen. Dock finns det undantag där varje lag får möjligheten att välja tre överåriga spelare att ansluta till truppen. Turneringens U23-status beror på en överenskommelse med FIFA, som inte vill att turneringen ska konkurrera med de andra mästerskapen. Dessutom så skulle turneringen krocka med Fotbolls-EM som spelas enda en månade inna OS-turneringen drar igång.

Trots att det endast är yngre spelare som får delta i herrarnas fotbollsturnering så är det oftast stjärnspäckade lag vi får se från nationer som Brasilien, Spanien med flera. Det innebär också att man allt som oftast bjuda på underhållande fotboll, även om den har svårt att mäta sig rent sportsligt mot A-lagen som spelar i exempelvis Fotbolls-VM.

Damernas fotbollsturnering i Sommar-OS

Damernas turnering i Sommar-OS håller en helt annan status är herrarnas turnering. Och lagen i damernas turnering får beså av valfria spelare som får representera respektiva land. Det innebär att man kommer att få se de bästa lagen göra upp inom damfotbollen som bland annat USA, Brasilien, Japan, Frankrike men även Sverige som bland annat vann VM-brons 2011. Att Sverige deltar i denna turnering sätter extra krydda på denna gren i OS och ett mycket populärt inslag numera.

I damernas turnering är det totalt 12 lag som ska göra upp om medaljerna och turneringen startar redan den 24:e juli, två dagar innan invigningsceremonin.