Praktskandal i ryska OS-truppen

Bara dagar innan OS i Peking drar igång skakar en dopningskandal av sällan skådade mått den ryska friidrottstruppen. Inte mindre än sju kvinnliga deltagare tros ha fuskat med proverna.

Ingen är dömd förrän motsatsen är bevisad brukar det heta. För tillfället misstänks sju ryska friidrottsstjärnor ha fuskat med de olika dopningskontrollerna som gjorts. Bland annat är det tre av de ryska 1500-meters löparna, hela laget på distansen, som stängs av. Alla de misstänkta tros ha lämnat in urinprov som inte är gjorda av dem själva. Det är modern DNA-teknik som avslöjat fusket.

De sju friidrottarna är Svetlana Tjerkasova som springer 800 meter, Julia Fomenko, 1500 meter, Gulfija Chanafejeva som kastar slägga, Darja Pitjtjalnikova som är världsetta i diskus, Jelena Soboleva som är världsetta på både 1500 och 800 meter, Tatjana Tomasjova som löper 1500 meter samt Olga Jegorova som också är en löpare som springer 1500 meter. Alla utom två var uttagna i Rysslands OS-trupp.

Det här öppnar för andra löpare att bli favoriter i grenarna vilket gör att utgången av vinnarna blir mer svårtippad. Något som genererar högre odds för spelarna.